Glas Javnosti

ZABRANA ZA SVE OSIM ZA PRIRODNI GAS: Francuska zabranila reklamiranje fosilnih goriva

Društvo
Autor: Glas javnosti

Francuska je uvela zabranu reklamiranja fosilnih goriva. Zabrana se odnosi za sve naftne energente, energiju dobijenu sagorevanjem uglja i ugljenike koji sadrže vodonik. Prirodni gas je izuzet od zabrane do juna 2023.

Prema Institutu Climate Accountability sa sedištem u SAD, kompanije za fosilna goriva su među najvećim zagađivačima ugljenikom i ostvaruju milionske dobiti promovišući prodaju uglja i gasa.

U svetu su poslednjih godina sve glasniji pozivi za zabranom reklamiranja fosilnih goriva. Prošle godine, Grinpiz i 20 drugih ekoloških organizacija zatražili su zabranu reklamiranja fosilnih goriva širom Evropske unije.


Zabrana oglašavanja u Francuskoj bila je obuhvaćena klimatskim zakonom koji je parlament usvojio u avgustu 2021. godine, a koji ima za cilj sprovođenje strožih propisa za smanjenje potrošnje energije i promovisanje mera održive energije.

Neki oblici oglašavanja kao što su finansijska ulaganja u fosilna goriva ili sponzorstvo vezano za komunikaciju nisu obuhvaćeni zabranom, piše N1.


Zbog nepoštovanja zabrana može biti izrečena kazna između 20.000 i 100.000 evra, a oni koji ponove prekršaj će možda morati da plate dupli iznos.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR