Glas Javnosti

NISMO NI SANJALI OVAKAV MART: Srpski meteorolog nema dobre vesti, ovo je najnovija dugoročna prognoza (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija i naše područje biće tokom vikenda pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora i juga Italije, dok će se nad severozaapdnom Evropom nalaziti snažan anticiklon.

Ovakva sinoptička situacija uslovljavaće severoistočno strujanje, a ujedno i priliv hladnije vazdušne mase sa severa i severoistoka Evrope, pa se od vikenda očekuje pad temperature, kaže meteorolog Veder tu ambrele Đorđe Đurić.

- U subotu na severu Srbije suvo, a u ostalim predelima sa juga jače naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom. U nedelju padavinska zona prošririće se na celu Srbije i u svim predelima biće oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a sneg se očekuje i u nižim predelima na jugu Srbije - kaže meteorolog. 


- U nedelju će zbog izraženog gradijenta, tj. razlike vazdušnog pritiska duvati jak istočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima, a jak i olujni vetar na planinama će stvarati snežne nanose i mećavu. Dobra vest je da će vetar uveče biti u slabljenju i u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 3 na jugu do 9 stepeni na severu i istoku Srbije, u Beogradu u subotu do 8 stepeni, a u nedelju do 6 - kaže Đurić.



Početkom i sredinom sledeće sedmice Srbija će biti pod uticajem ciklona sa jugoistoka Evrope i Egejskog mora i pod uticajem anticiklona iznad severozapadne i centralne Evrope.


- Kako ćemo se nalaziti između ova dva sistema, očekuje se severozapadno strujanje i prodor još hladnije vazdušne mase sa severa i severoistoka Evrope. U svim predelima biće oblačno sa kišom, susnežicom i snegom. Na planinama se očekuje dodatno povećanje snežnog pokrivača i na planinama će uslovi biti kao usred zime. Uslova za susnežicu i sneg biće i u nižim predelima, pa čak i za manje formiranje snežnog pokrivača i to uglavnom na jugu i na zapadu Srbije, a ponegde i u ostalim predelima. Ipak, kako će temperature biti uglavnom iznad 0, čak i tamo gde se bude formirao snežni pokrivač, veoma brzo će se topiti. Uslova za sneg biće i u Beogradu, a zabeleli bi se viši delovi grada. Maksimalna temperatura biće od 1 na jugu do 5 na severu i istoku Srbije i u Beogradu - navodi on. 


- Od utorka na severu Srbije suvo, u Vojvodini i u Negotinskoj Krajini sa sunčanim intervalima. Dakle, pred nama je prohladna i hladna prva dekada marta, a Baba Marta će upravo tada pokazati svoje lice. Srećom, njen izražej biće u znatno blažem obliku, nego na primer 2004. godine kada je početkom marta Srbija bila zavejana snegom i temperaturama i ispod minus 10 ili na primer 1. marta 2018. godine kada je temperatura u Somboru opala na minus 25, dok je drugog marta usledila širom Srbije jaka ledena kiša nakon obilnog snega i to zbog advekcija osetno toplije vazdušne mase, koja je već od 3. marta donela temperature preko 10 stepeni - navodi Đurić.

Prema trenutnim prognozama, otopljenje i postepeni porast temperatura uslediće tokom druge dekade marta, tako da bismo sredinom marta i negde oko 15. marta imali temperature primerenijim prolećnim sa vrednostima od 10 do 15 stepeni, potom i preko 15. Ipak, jutra će i dalje biti hladna, ponegde sa slabim mrazom.


Đurić podseća da je 1. marta počelo klimatološko proleće, a do kalendarskog početka proleća ostalo je manje od 20 dana.

- U narednom periodu vreme će ponajmanje biti prolećno i očekuje nas još jedan blagi trzaj zime. Inače, danas u petak ujutro vedro i hladno, uz mraz, ponegde i uz maglu. Tokom dana očekuje se promenljivo oblačno i prohladno, posle podne i uveče ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Padavine se tada očekuju uglavnom na severu Vojvodine, u Bačkoj i na jugu i jugozapadu Srbije. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, krajem dana u skretanju na severoistočni. Minimalna jutarnja temperatura od minus 5 do minus 1, u Beogradu do minus 2, maksimalna dnevna od 6 do 10 stepeni, u Beogradu do 8 - navodi Đurić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR