Glas Javnosti

NIŠ PONEO CRNU TITULU: Najzagađeniji grad u Srbiji, peckanje u grlu, nosu i očima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gotovo svakodnevno brojni gradovi iz Srbije se nalaze na crnoj listi najzagađenijih gradova sveta. Sada je to grad Niš koji je prema podacima Agenciju za zptitu životne sredine sinoć bio mesto sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava“ izmerila je u 19.00 časova koncentraciju štetnih PM10 čestica od čak 211,32 mikrograma po metru kubnom i koncentraciju PM2,5 čestica od čak 203,43 mikrograma.

Koncentracije štetnih čestica u vazduhu u Nišu krenule su naglo da rastu nakon 16.00 časova i bile su visoke tokom čitave noći i jutra.

Jutros u 6.00 časova merna stanica kod škole „Sveti Sava“ izmerila je koncentraciju PM10 čestica od 66,4 mikgrograma po metru kubnom, dok je koncentracija čestica PM2,5 bila 62,17 mikrograma.

 

Niš, Užice i Novi Pazar ovoga jutra su jedina mesta u Srbiji sa vazduhom koji spada u kategoriju „zagađen“.

Po ocenama stručnjaka granična vrednost izloženosti suspendovanim čestima PM2,5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha, a ganična vrednost PM10 čestica je 50 mikrograma po metru kubnom.

To praktično znači da su građani Niša sinoć udisali vazduh u kojem je koncentracija čestica PM10 bila četiri puta veća od prihvatljive, a koncentracija PM,2,5 čestica čak osam puta veća.

Građani Niša su i bez zvaničnih podataka mogli da potvrde da je vazduh jako zagađen jer jer se napolju jako teško disalo i mnogi su se žalili na peckanje u grlu, nosu i očima.

Problemi Nišlija sa zagađenjem vazduha već „hronično“ kreću sredinom oktobra, sa početkom nove grejne sezone, jer veliki broj ustanova i domaćinstava za grejanje koristi ugalj, lož ulje i mazut.

U periodu od 2011. godine do 2018. godine maksimalna izmerena koncentracija PM10 čestica u Nišu bila je 257 mikrograma po metru kubnom, a 20. januara ove godine koncentracija PM10 čestica bila je čak 341,9 mikrograma po metru kubnom, dok je koncentracija PM2,5 čestica bila 337 mikrograma.

Lekari preporučuju građanima Niša da u večernjim časovima ostanu u kući, a ta preporuka naročito važi za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju starije osobe, hronični bolesnici, deca i trudnice.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR