Glas Javnosti

TRUJE NAS UGLJARSKA MAFIJA! Majić: Jeftin lignit glavni uzrok zagađenja (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bivši direktor istraživačke stanice Petnica Vigor Majić tvrdi da je za skok zagađenosti vazduha najodgovornija ugljarska mafija koja kao ugalj prodaje jalovinu sa velikim procentom gline.

U snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, Majić tvrdi da je to tabu tema o kojoj ne sme da se govori.

On podseća da je zagađenost vazduha u rapidnom usponu u poslednjih 15 godina i objašnjava uzroke tog povećanja.
 
"Do devedesetih godina bila je zabranjena prodaja sirovog lignita. On je bio industrijski ugalj, niste mogli da ga kupite za domaćinstvo. Kada je prestala mogućnost uvoza uglja iz Bosne dozvoljena je prodaja sirovog lignita i došlo je do velikog skoka zagađenosti.  Ključan skok zagađenosti se desio pre četiri, pet godina, a u Beogradu pre godinu dana. Postoji ugljarska mafija koja otkopava jalovinu. REIK (Rudarsko energetski industrijski kombinat Kolubara) dopušta da se jalovina sa 30 - 40 procenata gline prodaje kao ugalj za jeftine pare", tvrdi Majić.
 

On navodi da takav ogrev kupuje stotine hiljada domaćinstava, te da su to prvo krenule da nabavljaju opštine koje su blizu Lazarevcu zbog niskih transportnih troškova.
 
"Zato je došlo do naglog skoka u Valjevu, Lajkovcu, Ubu i Lazarevcu. Kada je ta mafija izvršila obračun sa mafijom koja je ranije prodavala kompanijama ugalj u Beogradu, na beogradskom tržištu se prošle godine pojavio veliki skok tog kvazi uglja. To nije ugalj, on sadrži ogromnu količinu gline koja je teška, hidroskopna i izaziva da taj dim umesto da ide u vis pada na zemlju sa svim onim što sadrži. To je tabu tema, o njoj se ne sme govoriti. Ugalj se ne pominje, lignit se ne pominje", istakao je direktor Petnice.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od marko u 01.11.2021 07:54:21 h
     0 

Čovek zaboravio da uzme terapiju...