Glas Javnosti

Ni Zakon o duvanu ne prepoznaje "pafove i vejpove", uskoro će se to promeniti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pafovi, vejpovi i ostali nazivi za razne vrste elektronskih cigareta biće zabranjeni za prodaju maloletnicima, a ući će i u Zakon o duvanu, piše N1.

Najavljena hitna izmena Zakona o zaštiti potrošača zabraniće prodaju ovih proizvoda mlađima od 18 godina, a prema odgovorima koje je portal N1 dobio od Uprave za duvan, elektronske cigarete "ući" će i u - Zakon o duvanu.
 
Šturim saopštenjem Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine obelodanilo je 6. aprila da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača "u delu koji se odnosi na zabranu prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina maloletnicima".

Ovo je, uz generalno odobravanje, kod jednog dela javnosti izazvalo čuđenje jer su smatrali da je prodaja ove vrste cigareta, baš kao i "pravih" uveliko – zabranjena.
 
Činjenica je da na većini prodajnih mesta maloletni ne mogu da kupe ni "obične", ni elektronske cigarete. 
 
Ali da isto tako srednjoškolci, a sve češće i osnovci – znaju gde bez problema mogu da kupe "pafove i vejpove" (puff, vape) kako ih zovu, a da ih niko ne pita za godište.
 
Međutim, Zakon o duvanu ne prepoznaje elektronske cigarete kao "proizvod od duvana".

 Kako su nam objasnili upućeni – po važećem propisu ako proizvod u svom sastavu ima nikotina, a nimalo duvana – nije duvanski proizvod. Pa tako ni raznih vrsta elektronskih cigareta  – nema u Zakonu o duvanu.
 
A Zakon o zaštiti potrošača, pak, članom 23 propisuje posebnu zaštitu maloletnika.
 
"Zabranjena je prodaja, usluživanje i poklanjanje alkoholnih pića, uključujući pivo, duvanskih proizvoda ili pirotehničkih sredstava, licima mlađim od 18 godina života. U slučaju sumnje da je potrošač lice mlađe od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće, pivo, duvanski proizvod ili pirotehnička sredstva dok potrošač ne omogući trgovcu uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu", stoji u Zakonu o zaštiti potrošača.
 
Pošto elektronske cigarete nisu zakonski određene kao duvanski proizvod, proizilazi da njihova prodaja – nije zabranjena maloletnicima.
 
Tako se često dešavalo da elektronske cigarete mogu da se kupe, čak i u nekim – apotekama.
 
Uprava za duvan: Menjaće se još zakona
 
U Upravi za duvan za portal N1 ističu da je pitanje zabrane prodaje elektronskih cigareta pokrenuto na njihovu inicijativu.
 
"Uzimajući u obzir promene na tržištu duvana i duvanskih proizvoda i ekspanziju elektronskih cigareta koje su posebno popularne među mladima, na inicijativu Uprave za duvan Ministarstvo finansija je u saradnji s Ministarstvom unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvom zdravlja pokrenulo pitanje regulacije ovih drugih proizvoda. U cilju zaštite maloletnika, odlučeno je da se propiše zabrana prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina licima mlađim od 18 godina izmenama odredbi Zakona o zaštiti potrošača", rečeno je u Upravi za duvan.

 
Takođe, Ministarstvo finansija pokrenulo je proceduru za izmene i dopune Zakona o duvanu.
 
"Zakon o duvanu biće izmenjen i dopunjen u cilju regulacije proizvoda koji se ne sadrže duvan, ali koji u pogledu drugih kriterijuma odgovaraju duvanskim proizvodima. S tim u vezi, u toku je formiranje radne grupe za izradu teksta Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, u čiji rad će biti uključeni svi nadležni organi", kažu u Upravi za duvan.
 
Istraživanje Batuta: Ko je probao i kada
 
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavilo je 2020. godine "Evropsko školsko istraživanje o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji 2019".
 
"Podaci pokazuju da među adolescentima elektronske cigarete koriste i ona deca koja nikada nisu pušila. Podaci u ovom istraživanju govore da je 17,7 odsto učenika prvih razreda srednjih škola bar jednom tokom života probalo elektronske cigarete i među njima je više dečaka nego devojčica, a među onima koji su ih koristili u prethodnih 30 dana (5,5 odsto učenika), najviše je onih koji su ih konzumirali manje od jednom nedeljno", navodi se u istraživanju.
 
U Srbiji je pre 13. godine života elektronsku cigaretu (e-cigaretu) probalo 4,4 odsto učenika prvih razreda srednjih škola, a 0,9 odsto je u ovom ranom uzrastu već koristilo ovaj proizvod svakodnevno.
 
Među učenicima prvih razreda srednjih škola u Srbiji koji su naveli da su koristili elektronsku cigaretu, najveći procenat je to učinio sa 15 godina života. 
Učenici navode različite motive za probanje elektronskih cigareta.

Najveći procenat (72,3%) učenika prvih razreda srednjih škola koji su probali elektronsku cigaretu su to uradili iz radoznalosti (72,0 % dečaci i 72,6% devojčice). 
 
U cilju prestanka pušenja e-cigaretu je probalo 4,4 odsto učenika (4,9% dečaci i 3,8% devojčice), dok je 17,2 odsto učenika probalo ovu vrstu cigareta jer su bili ponuđeni od nekog iz društva (14,2% dečaci i 20,9% devojčice).
 
Veliki procenat učenika prvih razreda srednjih škola (37,2%) smatra da probanje elektronskih cigareta ne predstavlja nikakav rizik. Takođe, 22,8 odsto učenika smatra da njihovo povremeno korišćenje – ne predstavlja rizik po korisnika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR