Glas Javnosti

NI POOŠTRENE MERE NEĆE IMATI UTICAJA BEZ POVEĆANE VAKCINACIJE: Novi apel pred sednicu Kriznog Štaba

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako se bliži nova sednica Kriznog štaba, sve su glasniji zahtevi medicinskog dela za produženjem vremena kada će važiti kovid propusnice, kao i da jesenji raspust traje duže nego što je planirano.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je za ozbiljniji pad broja novoinficiranih koronavirusom neophodno da važenje kovid propusnica bude produženo na 24 časa, a da istovremeno bude produžen predstojeći školski raspust.

Predrag Kon je za Prvu televiziju kazao da je cilj da se smanje kontakti, a da medicinski deo Kriznog štaba i dalje traži da na deset dana radno vreme svega osim prodavnica hrane, apoteka i benzinskih pumpi bude skraćeno do 17 časova.

„Cilj je da se dođe do smanjivanja kontakata. Mere moraju biti rigoroznije, a ni one neće imati uticaja ako se ne poveća vakcinacija. Konačna odluka je na Vladi Srbije i izvršnim organima“, kazao je Kon.

Dodao je da je na početku procesa vakcinacije cilj bio da bude imunizovano 50 odsto stanovništva, a da je sada procenat podignut na 80 odsto.

„Očekivalo se da će tih 50 odsto biti dovoljno, ali je otkriveno da se virus menja i da vakcina ne štiti u dužem vremenskom periodu“, naveo je epidemiolog.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR