Glas Javnosti

NI OVOM IZAZOVU NISU ODOLELI SRPSKI TINEJDŽERI Roditelji oprez, deca vam ostaju bez prstiju i oka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tinejdžere širom sveta zanima ovaj opasni izazov, a nije zaobišao ni našu zemlju.

Tinejdžere širom zemlje zaludeo je novi izazov, opasan i u najmanju ruku - nepotreban, koji bi ih mogao koštati života ili ih dovesti do trajnog invaliditeta - Petarda izazov. Poslednji slučaj je samoranjavanje 14-godišnje devojčice iz Svilajnca, kojoj je teško oštećena šaka i povređeno oko, i nalazi se na lečenju u Tiršovoj u Beogradu.

"Činjenica je da se o ovoj temi priča poslednjih godina. Ovo su veoma ozbiljne teme. Nova godina je period u kome se ovo dešava. Deca su podložnija povredama. Decu i karakteriše i znatiželja. Opasno je. Svi ti izazovi su rizični i mogu da naprave ogromnu štetu", kaže za Kurir televiziju dr Aleksandar Vlahović, specijalista dečije plastične i rekonstruktivne hirurgije. 

"Sve što se uvozi prema svim zakonima, mora imati sertifikat da je ispravan, a onda zemlja u koju se uvozi mora imati sertifikat da je ispravan. Svaki prodavac mora da ima sertifikat. Kategorija dva ne ugrožava decu (to su prskalice). Važna je edukacija. To je jedini put da se oni osveste. Jedino što čovek može da razume to je kada ga udariš po džepu", kaže Zorica Subotić, predsednica Nacionalne asocijacije za oružje.

"Ako dođe do povrede, veoma se često dešava da su to opekotine. Najvažnije je da taj deo pokrijete. Da hladite hlanom vodom, hladnim peškirom I odmah u bolnicu. Ako su opekotine duboke to zahteva hospitalizaciju", kaže dr Vlahović.

Šta to vuče mlade da se takmiče držeći petardu što duže u rukama? Ova igra, ako se tako može nazvati, dovodi do opekotina trećeg stepena, a ortopedi nekima moraju da amputiraju prste na rukama.

"Najčečće povređuju šake, to je oko 40 odsto povreda kada se radi o petardama, a onda lice i oko. Najviše je reč o deci od 16 godina. Praznici, ne samo kod nas, nego svuda u svetu ovakve stvari se dešavaju u i oko vremena praznika", zaključuje doktor Vlahović.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP