Glas Javnosti

SVE JEZIVIJI "IZAZOVI" NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Vozač kamiona umalo pregazio devojčicu, ona se SMEJALA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedna učenica osnovne škole umalo je poginula 10. decembra na kružnom putu u Čačku, gde se zbog "izazova", takmičenja koje deca snimaju i potom kače na društvene mreže, našla pred samim točkovima kamiona.

Očevidac ovog događaja, Slavica D. užasnuto je prepričala scenu kojoj je prisustvovala apelujući na roditelje da kontrolišu sadržaje koje njihova deca gledaju na društvenim mrežama.

Na kružnom putu, grupa đaka osnovno školskog uzrasta, juče se takmičila ko će pretrčati ulicu dok kolona prolazi, tako da ih kamion ne zgazi. Scena je užasna, gde je čovek koji je vozio normalnom brzinom mogao nedužan da usmrti devojčicu. Prestravljen je stao dok se ona smejala, napisala je šokirana žena.

Ona se zapitala šta bi se desilo sa nesrećnim vozačem kamiona da nije reagovao i kakve bi posledice trpeo i on i njegova porodica da je došlo kojim slučajem do tragedije.

Sličnih primera, ništa manje opasnih, ima nažalost dosta a posle priče iz Čačka usledili su priče i ostalih koji su prisustvovali "izazovima" dece od svega 10-11 godina.

Bila sam svedok sličnog. Pre možda dva-tri meseca vozila sam auto od Disa ka hotelu "Morava". Dvojica dečaka su išla sredinom ulice, i dok sam se približavala jedan dečak je legao nasred ulice i počeo da radi sklekove. Ta deca su išla iz škole "Ratko Mitrović", možda su peti, šesti razred. Strašno za gledati dokle su deca spremna da idu - napisala je ona.

U drugom komentaru navedeno je da su dve devojčice, prvo jedna, pa druga, legle preko pešačkog prelaza i snimale se.

 Doduše, izabrale su slabo prometnu ulicu i čekale su da nema mnogo vozila, al bez obzira na to, delovalo je suludo - upozorava se u ovom komentaru.

Sociološkinja Jelena Radović za Telegraf upozorava da mladi stalno pomeraju granice kad je reč o opasnim izazovima na društvenim mrežama, a da konstatno pomeranje granica govori da granicu više i nemamo.

 Izgubila se granica između toga šta je igra, a šta je izazov. Igra ima potpuno drugu konotaciju. Igra bi bila da se takmiče ko će koga više da nasmeje, ko će da ispriča duhovitiji vic, ko će da napravi ukusniji smuti... Međutim, tinejdžeri žele veću popularnost i na najrazličitije načine pomeraju granice na negativnu stranu. Sve se svodi na to: koja je sledeća opasnija stvar koju ćemo uraditi - ističe Radović.

Kako objašnjava, roditelji treba budu upoznati sa tim šta se dešava na društvenim mrežama da bi uopšte mogli da komuniciraju sa decom o tome.

 Ne bi bilo loše da se angažuju influenseri koji će govoriti da su te stvari pogrešne, kao što su to Nemci uradili, da šalju dobre i kvalitetne poruke. Ipak su influenseri uzori mladima, a ako imate vojsku kvalitetnih uzora i idola, lošeg sadržaja će biti sve manje - zaključuje Radović.

Koliko izazovi mogu biti opasni pokazala je strašna tragedija koja se dogodila u januaru ove godine. Dečak iz Beograda nastradao je dok je učestvovao u jezivom "Blackout" izazovu na Tik-toku.SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP