Glas Javnosti

NEPROCENJIVO BLAGO: Do sada neobjavljena pisma Čarlsa Dikensa na izložbi u Londonu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedanaest do sada neobjavljenih pisama Čarlsa Dikensa biće prvi put izloženo u muzeju u Londonu.

Pisma pružaju uvid u autorove navike čitanja i pisanje projekata, kao i pojedinosti o putovanju u Švajcarsku opisivane prijatelju, prenosi N1.

U pismu od 10. februara 1866. Dikens se žali na ukidanje dostave pošte nedeljom i preti da će se odseliti.


„Moram reći da se odlučno i oštro protivim da mi se nanese takva neugodnost“, piše ogorčeno Dikens.

“Ima mnogo ljudi u ovom selu Higamu, verovatno, koji u godinu dana ne prime ili ne pošalju onoliko pisama koliko ja obično primim i pošaljem u jednom danu … U najboljim sam odnosima sa svojim susedima, siromašnim i bogatima i verujem da bi im bilo žao da me izgube“, stoji u pismu.

“Ali bio bih toliko sputan predloženim ograničenjem i mislim da bi me to prisililo da prodam svoju imovinu i napustim ovaj deo zemlje”, piše dalje.

Pisma su među više od 300 predmeta koje je Muzej Čarlsa Dikensa u Londonu 2020. otkupio od američkog kolekcionara, uključujući lične predmete, portrete, skice, plakate i knjige.


Celu zbirku, vrednu 1,8 miliona funti, muzej je kupio uz pomoć Memorijalnog fonda nacionalne baštine, Art Funda, Prijatelja nacionalnih knjižara i Dikensove stipendije.

Emili Danbar, kustoskinja u muzeju Čarlsa Dikensa, rekla je: “Jedna od najboljih stvari u ovoj zbirci pisama je to što pruža uvid u Dikensovo pisanje u njegovim 30-im, 40-im i 50-im godinama i niz tema koje su mu zaokupljale um.

“Pismo u kojem se žali zbog gubitka nedeljne poštanske dostave izvrstan je primer Dikensova iskazivanja samovažnosti pri čemu dolazi do izražaja njegova svest o vlastitoj velikoj slavi i položaju u društvu.

“Takođe spominje ogromnu količinu pisama koja odlaze i stižu na njegovu adresu, od kojih je ovaj novi set sićušan, ali zabavan delić”, rekla je.




Dikens je napisao mnoge klasike uključujući „Olivera Tvista“, „Božićnu priču“ i „Dejvida Koperfilda“.

Izložba će moći da se razgleda u muzeju Čarlsa Dikensa i na internetu od srede.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR