Glas Javnosti

NEPOZNANICA KOJA TREBA DA ZABRINE GRAĐANE : Spomenik u Jajincima kao zaboravljeni simbol

Društvo
Autor: Glas javnosti

Počeli su radovi na zaštiti centralne kule Memorijalnog centra Staro sajmiše.

Spomen-park Jajinci nalaze na samo sedam kilometara od Beograda. Upravo na tom mestu, stradalo je 80.000 nevinih žrtava za vreme Drugog svetskog rata. Među njima su Jevreji, Romi i najviše Srbi.

- Pa Jajinci su iskorišćeni od strane okupacionih vlasti tokom Drugog svetskog rata, kao mesto likvidacije svih onih koji su se ili suprotstavili okupacionom režimu ili su bili podozdrivi tom režimu, takođe i taoce koje su nasumice birali - podsetio je za N1 istoričar Nebojša Damjanović


Društvo nema dovoljno svesti o mestima stradanja, a država ne daje dovoljno značaja tome, kažu sagovornici N1.

- Postoje mnogi primeri koji ukazuju na tu našu kolektivnu nesvesnost, pogotovo prošle godine imali smo prilike da vidimo da su ljudi ovde organizovali dečije rođendane, da su se sunčali, da su se vozile auto trke. Tako da sve to ukazuje na to da kod stanovnika Beograda postoji nepoznavanje događaja iz Drugog svetskog rata - napominje Bojan Arbutina.

Predstavnici države svake godine dolaze na ovo mesto da odaju počast žrtvama, a tokom čitave godine – mesto stradanja je prazno i zaboravljeno.


U prilog tome govore i stavovi građana Beograda.

– Nisam posetio, al znam gde je.

– Nemam pojma.

– Jesam, jesam… kako ne. Ima obeleženo, ali to je nedovoljno.

– Pa nisam nažalost još.

– Nisam siguran šta je to.

– To mladi moraju da znaju, jer je naš narod lepo rekao: „Teško onom koga narod i vreme nateraju da se seti svojih koren“.

 -  Ako ne vodimo dovoljno računa o prošlosti, ne marimo ni za budućnost. Ako zaboravimo, zaboravićemo i deo naše istorije, kažu istoričari.

Nije međutim, dovoljno sećati se jednom godišnje, uz pratnju televizijskih kamera.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR