Glas Javnosti

Neobičan rad arhitekte Andreja Josifovskog Pijaniste ispred Skupštine grada, novac od prodaje ide ZA LEČENJE DECE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista napravio je skulpturu od armature i zlatnih lampica, nazvao je "Keep Light" i postavio ju je ispred Skupštine grada Beograda da bi "ponovo opomenuo društvo u kojem živi na posledice koje nam je ova godina ispostavila kao bilans".

Skulptura postavljena u okviru projekta koji je simbolično nazvao “Zlatni petak” napravljena je od žice nalik na one kakve se mogu videtiti na novogodišnjim ukrasima u mnogim parkovima, ali u obliku velikog falusa koji svetli. Postavka je visoka oko četiri metra, a osvetljena je sa oko 1.500 zlatnih lampica, koje simbolišu, kako je rekao, “raskoš i glamur rasvete na koju se novac baca dok se deca leče SMS porukama”.

Arhitekta i ulični umetnik ANDREJ JOSIFOVSKI, čovek koji je napravio najveći portret Novaka Đokovića na svetu! (VIDEO)

Osim skulpture koju je svakom od okupljenih, ali i prolaznika ostavio da sam rastumači, sa sobom je poneo i zlatnu lopatu, ponosno pozirajući sa njom, uz opasku: "Doneo sam je da znate da je prva zlatna lopata moja zlatna lopata, a ne njihova. Pošto sam pre neki dan video da imaju zlatne lopate kada grade sva ova čudesa. Ovo je trebalo da bude spomenik zlatnoj lopati i maketa za spomenik, ali ispalo je drugačije, No, ima vremena i za taj spomenik".

Nakon četrdesetak minuta poziranja kraj svetlećeg dela, kojeg su sa zanimanjem gledali slučajni prolaznici, Josifovski je pogasio lampice.

– Ovaj ukras nam pokazuje da je naš kurs veoma čvrst, kao i da ova vlast kao i njene prethodnice drže beskompromisno pravac u ovim tamnim vremenima. Zato ova skulptura pokazuje “kako nam dobro ide”. Videli smo da ovde gladnih nema, jer su kontejneri puni, službe ne moraju da rade jer sve funkcioniše besprekorno. Više se ni ne krade, a to znamo jer nam tako kažu, nema ni nezaposlenih, jer su svi napustili zemlju. Ovde um slabuje, a snaga gospodari – poručio je Pijanista.

Uz pomoć prijatelja sklonio je delo visoko četiri metara sa platoa ispred Skupštine grada, spakovao ga u kombi i odvezao u jednu privatnu galeriju.

Na izložbi moderne umetnosti koja će 24. decembra početi u galeriji Neon skulptura “Keep Light” biće ponuđena na prodaju, a sav prihod rekao je umetnik, ići će u dobrotvorne svrhe i za lečenje dece.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR