Glas Javnosti

NE TREBAJU IM: Moskva izbacuje evro iz državnih rezervi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Moskva će se tokom 2023. godine rešiti svih evra koje poseduje u svojim državnim rezervama, usled napora da smanji poslovanje u "neprijateljskim" valutama, izjavio je zamenik ruskog ministra finansija Vladimir Količev.

- Evri će ove godine definitivno biti svedeni na nulu - odgovorio je Količev na pitanje novinara o sudbini preostalih evra u državnim rezervama.
On je dodao da će Ministarstvo finansija Rusije postepeno usklađivati sastav rezervi sa novim standardima koji podrazumevaju da se sredstva čuvaju u rubljama, zlatu i kineskim juanima, prenosi portal Ekapija.

Nova regulatorna struktura za sredstva ruskih državnih rezervi koju je ministarstvo prethodno objavilo isključuje mogućnost ulaganja u američkim dolarima i uvodi fleksibilne količine ostalih valuta. To takođe podrazumeva udvostručavanje maksimalnog udela juana i zlata u državnim rezervama, koji će sada činiti 60%, odnosno 40%. Bilansi u britanskoj funti i japanskom jenu takođe su svedeni na nulu.
U ruskim državnim rezervama se skladišti višak prihoda koji Moskva ostvaruje izvozom nafte.
Rezerve služe finansiranju nacionalnog penzionog sistema i, po potrebi, pokrivanja budžetskih deficita. U ruskim državnim rezervama se prvog februara nalazio ekvivalent 155,3 mlrd USD.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR