Glas Javnosti

BAJDEN PONUDIO PUTINU 20 POSTO UKRAJINE DA OKONČA RAT? Plan za mir predstavljen u januaru, ali su Moskva i Kijev rekli - NJET!

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački list Neue Zurcher Zeitung (NZZ) objavio je, na osnovu svedočenja dvojice neimenovanih nemačkih političara, da je direktor CIA Vilijam Berns sredinom januara Kijevu i Moskvi predstavio mirovni plan koji bi stavio tačku na rat. Prema pisanju lista, Rusiji je u zamenu za mir ponuđeno „oko 20 odsto teritorije Ukrajine“ — što je otprilike veličina ukrajinskog istočnog regiona Donbasa.

Kijev je, kako se izveštava, odbio taj predlog „zato što nije voljan da daje svoju teritoriju“, dok su ruski zvaničnici rekli da će „ionako pobediti u ratu na duge staze“, izvestio je NZZ a preneo Njuzvik.

Nemački političari su navodni rekli da je Bajden želeo da izbegne dugotrajni rat u Ukrajini, i zato je ponudio teritoriju kao deo mirovnog plana. Dvojica političara su navodno rekli da su američki zvaničnici podeljeni oko toga kako da se nose sa ratom u Ukrajini, koji je počeo pre skoro godinu dana.

Bernsov i Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan , „želeo je brzo da okonča rat kako bi mogli da se usredsrede na Kinu“, dok državni sekretar Entoni Blinken i sekretar odbrane Lojd Ostin „nisu želeli da dozvole Rusiji da se izvuče sa uništavanjem trenutnog svetskog poretka i pozvali na masovnu vojnu podršku Ukrajini“.



A kada su i Ukrajina i Rusija odbile taj predlog, Bajdenova administracija se obavezala da će Kijevu obezbediti tenkove Abrams.


Jedan od političara je za NZZ rekao da veruje da postaje sve jasnije da se SAD spremaju za dug rat iscrpljivanja. On je izrazio zabrinutost da će od takvog rata Nemačka stradati ekonomski, finansijski i vojno.

Bela kuća demantuje da je postojao mirovni predlog, Rusi ne komentarišu špekulacije

Bela kuća je demantovala izveštaj da je direktor CIA Vilijam Berns ponudio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu petinu teritorije Ukrajine da okonča rat, kao deo mirovnog plana sastavljenog u ime predsednika Džoa Bajdena.

Peskov demantovao


Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je dezinformacijom da je direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns dolazio u Moskvu i nudio 20 odsto ukrajinske teritorije.

„To je novinarska patka“, rekao je Peskov.


Šon Davit, zamenik portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je za Njuzvik da izveštaj švajcarsko-nemačkog lista „nije tačan“ i da će CIA reći isto.

Zvaničnik CIA je rekao za Newsveek da su tvrdnje u izveštaju NZZ da je Berns tajno putovao u Moskvu u januaru i da je postojao mirovni predlog „potpuno lažne“.

Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama , rekao je za Newsveek da je izveštaj NZZ „zanimljiv“, ali da ne može da „komentariše spekulacije“.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedeljak da su pregovori između Rusije i Ukrajine „sada nemogući jer za njih ne postoje uslovi ni de fakto ni de jure“.

Glas javnostiNewsweek

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR