Glas Javnosti

NE PIŠE IM SE DOBRO: EU svinjarstvo je u ozbiljnim poteškoćama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sektor proizvodnje svinjskog mesa u Evropskoj uniji već mesecima nailazi na ozbiljne ekonomske poteškoće zbog kombinacije više faktora, uključujući sanitarna ograničenja vezana za Covid-19. Desilo se i usporavanje izvoza u Kinu, dok se afrička svinjska kuga proširila na više država članica. Istovremeno su poskupili inputi, a proizvodnju su dodatno slabili problemi u snabdevanju. Stanje je dodatno

Cene svinjetine su porasle, a to je uticalo na potražnju potrošača. Problemi su nadilazili sezonske fluktuacije koje se dešavaju u ovoj proizvodnji.
Stoga je poslednjih deset meseci održan niz sastanaka kojima se želelo dati dubinski uvid u sve aspekte sektora posebnim osvrtom na njegovu održivost. Nakon svega, sredinom januara osnovana je Evropska grupa za dogovor o proizvodnji svinjskog mesa, piše Agroklub.

Ključne preporuke
Donete su i ključne preporuke za održiviji sektor, a koje uključuju podsticanje država članica da koriste sve dostupne alate ZPP-a. Što se tiče ekoloških izazova, predlaže se razvoj okvira za upravljanjem stajskim đubrivom i podrška lokalnim rešenjima za biogas koja se zasniva na osoci, ostacima i otpadu.
Kada je reč o zdravlju životinja, efikasne biosigurnosne mere i upravljanje divljim svinjama mogu se poboljšati nacionalnim akcijskim planovima i sprovođenjem svih dostupnih alata, uključujući ZPP. U temi vezanoj za dobrobiti životinja, fokus je stavljen na održavanje naučno utemeljenog pristupa u svim regulatornim koracima i promovisanje EU standarda, posebno u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini.

Dosadašnjim radom i zaključcima zadovoljni su i u krovnom udruženju poljoprivrednika EU Copa i Cogeca. Posebno pozdravljaju naglasak Komisije da uprkos spremnosti sektora za bolje standarde dobrobiti životinja, nisu zaboravili da takve aktivnosti zahtevaju dodatne troškove i vreme.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR