- Pre 13, 14 meseci jedan prijatelj je tražio da kupi od mene svinju koja nije jela koncentrat, aditive. Počeo sam da se smejem i rekao, "pa šta bi mogla da jede?". Ali onda sam se setio da ja to mogu da radim sa našim rasama svinja koje su otporne na spoljašnje uslove i koje mogu da budu na otvorenom i da se hrane zdravom hranom - prepričava Javtić.
Njegova grla jedu šargarepu, dulek, grožđe, banane, karfiol iz trgovačkih lanaca u neposrednom okruženju, ali im mali deo nadopunjuje hlebom i somunima iz lokalnih ćevabdžinica. Takođe, do 10 kg na celo krdo, "ide" i kukuruz i tritikal iz njegove proizvodnje. Kaže, ipak moraju da dobiju jedan deo i te hrane zbog proteina, prenosi portal Ekapija.
Iako je imao plan da meso suši na Lovćenu, izvoz mesa u Crnu Goru iz Srbije nije moguć zbog afričke kuge svinja, pa je svoju ideju "preselio" na Zlatibor.
- Meso ću odneti na sušenje u jednu sušaru gde se pravi pršut, kako je rekao Srbin iz Dalmacije, kod koga ću čitav proces raditi - otkriva mladi stočar koji svoju proizvodnju snima i postavlja na društvene mreže pod nazivom "Zdrava farma".