Glas Javnosti

NE MORATE LIČNO PO DOZNAKE! Otvaranje bolovanja uskoro onlajn

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila je Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Srbije za period 2022–2026. godine.

Cilj je da se dobije povezano, efikasno, zdravstvo i unapredi kvalitet zdravstvene zaštite međusobnim povezivanjem zdravstvenih ustanova modernim softverskim rešenjima.

Profesor dr Predrag Sazdanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, kaže za „Politiku” da je najvažnije da pacijent bude u centru pažnje, koji mora da bude informatički edukovan da bi mogao da koristi sve „alate” koji mu se nude.


Mi smo korak po korak razvijali sve aplikacije da bismo olakšali pacijentima pristup. Dobar primer je uvođenje elektronskog recepta, jer zahvaljujući tome nema potrebe da bolesnik svaki čas trči kod lekara radi propisivanja recepata. Sledeća važna stvar je elektronsko bolovanje koje treba da zaživi. Bitno nam je da pacijenti što manje idu i borave kod svog izabranog lekara. To znači i da pacijent može onlajn da dobije odobravanje bolovanja, da ne mora da ide lično kod lekara po doznake. Sledeći korak je da se odobravaju elektronski recepti koje propisuju lekari u bolnicama, ukoliko se, naravno, ti lekovi nalaze na pozitivnoj listi RFZO-a. Do sada je pacijent s predlogom terapije specijaliste morao da se vrati kod izabranog lekara da mu ovaj to propiše na recept. Sada ćemo skratiti taj put – ističe dr Sazdanović.

Plan je, dodaje on, da se integriše i laboratorijski sistem, e-lab, kao i proširenje elektronskog recepta za ampulirane lekove i medicinsko-tehnička pomagala.

Najvažnije na čemu radimo je zaštita ličnih podataka pacijenata. To je bitno i za formiranje elektronskog zdravstvenog kartona, što nas očekuje u toku ove godine. To podrazumeva da svaka osoba na svojoj zdravstvenoj kartici ima kompletnu zdravstvenu dokumentaciju, otpusne liste, vakcinalni status, podatke o alergijama i urađenim operacijam, dodaje dr Sazdanović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR