Glas Javnosti

NE KAČITE LIČNE STVARI NA INSTAGRAM: Lopovi vrebaju i na društvenim mrežama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Broj provala u glavnom gradu u poslednje dve godine, prema podacima MUP Srbije, gotovo da je duplo smanjen. Uprkos tome, Ljubomir Knežević, šef Odseka za suzbijanje teških krađa i krađa u PU za grad Beograd, otkriva kako da se građani zaštite od provalnika za vreme leta, kad se najviše koriste odmori, piše Kurir.

Nekada je u Beogradu u proseku bilo između četiri i pet provala dnevno, ali se ovaj broj u poslednje vreme prepolovio.

Mere zaštite

- Krađe su smanjene, ne beležimo porast ovih krivičnih dela zbog pojačanog rada policije na terenu. Ipak, građani bi trebalo da preduzmu određene mere kako bi se zaštitili. Mi savetujemo da ugrade sigurnosna vrata i da se obezbede alarmima, jer to uglavnom otera provalnike - navodi Knežević i ističe da provalnici uglavnom nisu nasilni.
- Njihov cilj je da uđu u stan, zadrže se što kraće i odnesu što više mogu. Dešavalo se da u stanu naiđu na psa ili vlasnike koji spavaju, pa se uplaše i odmah pobegnu, njihov posao je za njih "zanat" i nije im cilj da budu povređeni, dok su razbojnici potpuno drugačiji - kaže sagovornik.

Knežević navodi da tokom sezone odmora građani moraju da povedu računa da se na dodatne načine zaštite.

- Provalnici u stanove upadaju pre podne i radnim danima, jer je tada manja verovatnoća da će nekoga zateći kod kuće. Kad građani putuju na odmor, mi savetujemo da ostave ključ pouzdanoj osobi koja će na nekoliko dana doći da upali svetlo, podigne i spusti roletne, pokupi poštu, jer je upravo to ono što provalnici gledaju - kaže i dodaje:

- Oni uglavnom opserviraju stanove, ali ima i ad hok provala. Kad primete da se pošta iz sandučeta ne uzima, da su roletne uvek spuštene, procenjuju da u stanu nema nikoga, pa tada pokušavaju da uđu.


Sagovornik ističe da građani nikako ne bi trebalo da na društvenim mrežama objavljuju gde se u tom momentu nalaze, ali ni gde žive.

- Lopovi prate Instagram i Fejsbuk i zbog toga mi apelujemo svake godine da se jednostavno ne objavljuje kad se ode na putovanje. Za sada nismo imali situaciju da je neko tipovao stan preko društvenih mreža, ali smo svesni da provalnici i te kako koriste društvene mreže - objašnjava on.

Ordiniraju po Dedinju

Većina provalnika su povratnici.

- Neki od njih su krenuli s tim poslom još kao maloletnici, imamo provalnika koji radi isključivo po Dedinju, on obija vile, a sreli smo se i s provalnikom koji se preko oluka i klima peo čak do četvrtog sprata. Većina njih zapravo šrafcigerom ili šilom obija balkonska vrata i prozore, a druga grupa lomi cilindar brave ili francuskim ključem čupa cilindar - navodi Knežević.
Stranci

Bugari obijaju blindirana vrata

Ljubomir Knežević objašnjava da se u glavnom gradu mogu sresti i provalnici iz drugih zemalja:

- Imali smo situacije da su se kao provalnici pojavljivali državljani Bugarske, Rumunije, Gruzije. Oni su specijalizovani za obijanje blinda vrata i kineskih blinda vrata, koja spadaju generalno u najbezbednija. Međutim, sve što čovek napravi može se i obiti

Šta se krade

Zlato, novac, satovi

Knežević objašnjava da su krađe televizora, umetničkih slika i aparata sve ređe:

- Uglavnom odnose novac, zlato i skupocene satove, a prilikom hapšenja te predmete često pronalazimo kod njih. Interesantno je i da veliki broj građana zapravo dragocenosti krije u fiokama stolova, ormanu, ispod kreveta. Provalnici čak i kad naiđu na sef, pokušavaju da ga odnesu sa sobom.Odaje ih haštag

Srpska banda ojadila poznate u Italiji

Srpska banda dospela je u centar pažnje italijanske javnosti 2020, kad je serijom pljački ojadila nekoliko poznatih ličnosti, među kojima su influenserka, fudbaler i poznata novinarka, a njihov plen procenjuje se na više od 150.000 evra. Četvorica Srba osuđeni su u aprilu ove godine na zatvorske kazne, a svoje žrtve pronalazi su na Instagramu. Preko haštagova i objavljenih lokacija pažljivo su proučavali gde se nalaze njihovi domovi, a zatim pratili kad su otputovali van zemlje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR