Glas Javnosti

NE BACAJTE PETARDE! DOK VI SLAVITE, ONI SE STRESIRAJU! Potresna ispovest majke dečaka sa autizmom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Umesto da se raduju dočeku Nove godine, deca obolela od autizma provešće ga skrivena u nekom ćošku, kako bi se zaštitila od neprijatnog zvuka petardi.

Kako se decembar bliži kraju, tako se roditelji autistične dece psihički pripremaju na proslavu  novogodišnje noći.

Zvuk petardi veoma smeta deci sa autizmom a jedna mama na mrežama je objasnila kako njen sin doživljava stresne situacije.

Ona je napisala da njeno dete ne govori, ima napade agresije/autoagresije, pije lekove i nosi pelene, i da ga jedino njihov voljeni pas razume, i trudi se da ga od svega što ga uznemiruje i zaštiti.

Kada se dešava neka dramatična situacija, opisala je ona, pas Rok leže ispred dečaka i sprečava ga da na primer udara glavom o pod. 

Ta mama je navela da napad može da traje od 20 sekundi do dva sata, a pas Rok se za to vreme ne pomera od njega.

- Ovo sve napisah radi roditelja koji su u sličnoj situaciji. Nakon mnogo doktora i prevaranata, mogu da kažem da je nama pas stabilne naravi pomogao više nego bilo šta drugo - navela je ona.

Parole "Uživaj u proslavi praznika, ali dozvoli i meni da uživam" i "Ne bacaj petarde" širom Srbije skreću pažnju da među nama žive deca sa autizmom i smetnjama u razvoju, koje uznemirava kada njihovi vršnjaci neumorno bacaju petarde gde god stignu.

Svake godine eksplozivne naprave su sve bučnije, pa je i strah veći. 


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR