Glas Javnosti

NAKNADA ĆE OD SADA KOŠTATI 6.500 DINARA: Nema više besplatne preregistracije za ustanove kulture u APR

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zakonski rok od tri meseca u kojem je Agencija za privredne registre besplatno sprovodila postupak preregistracije i usklađivanja ustanova kulture sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o kulturi ističe 20. februara. Od sutra, 21. februara, ustanove kulture će, uz registracionu prijavu za upis usklađivanja i dokumentaciju, imati obavezu da podnesu i dokaz o plaćenoj naknadi za registraciju u izno

Kako se navodi u soapštenju, odredbom člana 15. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi propisana je obaveza usklađivanja, odnosno preregistracije postojećih ustanova kulture iz sudskog u Registar ustanova kulture, koji je uspostavljen u Agenciji za privredne registre kao „elektronska, centralna, javna baza podataka o registrovanim ustanovama kulture u javnoj i privatnoj svojini, kao i onim ustanovama kulture u kojima su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave ili čiji se programi, u celini ili većim delom, finansiraju iz budžeta“.

Agencija je počela da vodi registar 18. novembra 2022. godine, kada je prestala nadležnost privrednih sudova, a ustanove kulture imale su rok od tri meseca za besplatnu preregistraciju, odnosno upis usklađivanja u registar, prenosi N1.


„Cilj preregistracije i upisa usklađivanja je uspostavljanje ažurne baze podataka u skladu sa novim zakonom i omogućavanje transparentnosti podataka o ustanovama kulture, čiji će podaci biti javni i dostupni na internet stranici Agencije“, navodi APR.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR