Glas Javnosti

AMERIKA ZAPRETILA KINI: Ako nastavite da pomažete Rusima, slede ozbiljne POSLEDICE!

Svet
Autor: Glas javnosti/Mondo

Američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je u subotu kineskog kolegu Vang Jia da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu, saopštile su američke diplomate.

Šefovi diplomatije dve supersile razgovarali su na tajnoj lokaciji u Minhenu, a Stejt department je potvrdio je sastanak, koji je trajao sat vremena, tek nakon što se završio.

Odnosi između Pekinga i Vašingtona su zategnuti otkako je kineski špijunski balon preleteo američko kopno, a američki lovci su ga oborili po naređenju predsednika Džoa Bajdena. Istovremeno, Zapad pomno prati odgovor Pekinga na rat u Ukrajini. Vašington ima informacije da bi Kina mogla da pruži ubojitu vojnu pomoć Rusiji.

"Državni sekretar je sasvim otvoreno upozorio na posledice ako Kina pruži materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomogne da sistematski izbegne sankcije", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je želeo da ostane anoniman.On je dodao da Kina pokušava da sedi na dve stolice, tvrdeći da želi da doprinese miru i stabilnosti, ali da istovremeno preduzima "zabrinjavajuće korake" sa namerom da podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

Nekoliko sati ranije, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Vang je još jednom pozvao na dijalog i predložio evropskim zemljama da trezveno razmisle o tome kako da okončaju rat. Rekao je i da "neke sile ne žele da se rat uskoro završi", ali nije rekao koje.

Blinken i Vang su se sastali nakon što je šef kineske diplomatije rekao da su Sjedinjene Države "histerično" reagovale na incident sa kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila.

Početkom februara, američki ratni avioni oborili su balon koji je prvi preleteo Kanadu i ušao u vazdušni prostor SAD, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letelici.


Govoreći na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Vang je podsetio da je Peking obavestio Vašington da je reč o bespilotnom civilnom balonu koji je skrenuo sa kursa.

"Toliko je balona na svetu, i šta sad, zar će ih SAD sve srušiti?", upitao je šef kineske diplomatije. To je jasna zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je on.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je novinarima da je Blinken "direktno i iskreno" nekoliko puta rekao Vangu da se povreda američkog vazdušnog prostora ne sme ponoviti. Kina se na tom sastanku nije izvinila zbog narušavanja vazdušnog prostora SAD.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR