Glas Javnosti

NAJVEĆI MONSTRUM USTAŠKOG LOGORA: 'Goreću u PAKLU za Hrvatsku!'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedan od najvećih monstruma Jasenovca Ljubo Miloš rođen je u Bosanskom Šamcu, ali se obrazovao i karijeru počeo u Subotici, gde je radio kao poreski činovnik i novinar.

U junu 1941. godine došao u Zagreb i sreo se sa svojim rođakom, ustaškim zapovednikom Vjekoslavom Luburićem. Prema tvrdnjama istoričara, postao je Luburićeva desna ruka, a ovaj je iskoristio svoj uticaj da Milošu osigura položaj u Uredu III Ustaške nadzorne službe, koji je upravljao logorom Jasenovac.

Kao i dok je bio civil, veoma često je menjao pozicije u okviru samog kompleksa logora Jasenovac. Nestalni Miloš tokom leta 1942. otputovao je u Italiju da završi policijski kurs u Torinu, ali se vratio u NDH nakon samo 10 dana. U septembru 1944. je postavljen za upravnika logora Lepoglava.

Foto: Wikimedia/Muzej Revolucije Narodnosti Jugoslavije

Do kraja rata stekao je čin majora. Posle rata uspeo je da pobegne u Austriju gde se uključio u rad ekstremne ustaške emigracije. U sklopu diverzantske akcije operacija Gvardijan, ubacio se sa grupom ustaša u FNRJ 1948. godine, ali ih je UDBA otkrila i uhapsila. Miloš je kasnije sarađivao sa komunističkom tajnom policijom šaljući šifrovane poruke o za ustaše povoljnoj situaciji u Jugoslaviji, što je rezultovalo hapšenjima novih grupa ubačenih ustaša.

Posle kraćeg suđenja u Zagrebu, osuđen je na smrt i pogubljen na vešalima iste godine.

Na današnji dan, pre tačno 80 godina, stvorena je kvinsliška Nezavisna Država Hrvatska (NDH), marionetska država sila Osovine, pod čijim je okriljem pobijeno više od 217.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma.

Kada su nemačke trupe 10. aprila 1941. ušle u Zagreb, dočekane su od najvećeg dela građana sa oduševljenjem. Jedan od istaknutih hrvatskih vođa Slavko Kvaternik proglasio je "uskrsnuće Nezavisne Države Hrvatske".

Foto: Wikimedia/Muzej holokausta

Program NDH formulisao je Mile Budak, a po njemu Hrvatsku je trebalo očisti od Srba, "ubijanjem jedne trećine, proterivanjem druge trećine i katoličenjem preostale trećine". Na teritoriji NDH su osnovani koncentracioni 

(Glas javnosti/Telegraf.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR