Glas Javnosti

STVARI ZATVORENIKA IZ JASENOVAČKOG LOGORA NA 'IBEJ-U': Karta za ishranu procenjena na više od DVE HILJADE DOLARA! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na licitacionom sajtu za kupovinu i prodaju svega i svačega, može se doslovno naći, sve i svašta. Međutim, iznaneđenje je ipak moguće i to ono neprijatno. Na prodaju su stavljenje stvari zatvorenika iz logora Jasenovac, verovali ili ne.

-Čuvaj dobro kartu za hranu, jer nestankom iste gubiš pravo na hranu. Neiskorišćeni obrok propada i ne može se naknadno podići- stoji na poleđini karte za ishranu zatvorenika logora Jasenovac po imenu Pavao Mrvić.

Foto: eBay.com

Ova iskrzana kartica iz marta 1943. u sebi nosi priču o tragediji celih naroda. I košta tačno 2.249,99 dolara, koliko je njena trenutna cena na pomenutom sajtu.

Uz brojne predmete koji podsećaju na tragediju koncentracionog logora Jasenovac, poput knjiga i znački iz doba SFRJ, na licitaciji na eBay sajtu nalaze se, kako se tvrdi- originalni predmeti iz Jasenovca i perioda Nezavisne države Hrvatske.

Foto: eBay.com

-Jedinstvena i u dobrom stanju, autentična kartica sa ishranu izdata na ime Pavao Mrvić, broj 10, Radni logor Jasenovac. Jedan od dva do sada poznata primerka. Drugi svetski rat, Nezavisna država Hrvatska- opis je koji stoji ispod predmeta koji se nudi na prodaju.

Uz dodatno naglašenu rečenicu: “Ovo je predmet iz Drugog svetskog rata muzejske vrednosti””.

Pretražujući naziv “Jasenovac” na eBay.com dobijamo 88 rezultata. Uglavnom su to – knjige, značke, suveniri nastali po okončanju Drugog svetskog rata.

Ali, na listi je i nekoliko pisama, uglavnom pisanih zatvorenicima logora. Oni se na prodaju nude za oko stotinak dolara…

-Pogledao sam ove artefakte – značke i knjige iz vremena SFRJ, dva-tri dokumenta i po jedna fotografija i razglednica, ali zaista ne vidim u njima negativni kontekst odnosa prema žrtvi. Jedini dokument koji zaista zavređuje pažnju i donekle uznemirava je upravo ta kartica za ishranu- kaže istoričar Aleksandar R. Miletić.

On ističe da smatra da je, kada se ovih više desetina dokumenata izloženih na prodaju posmatraju u celini, reč samo o motivima trgovine.

-Dokumenta i razglednice čak izgledaju autentično. Ebay je inače mesto gde se prodaje sve, a kolekcionari koji prikupljaju istorijske artefakte mogu da ih prodaju muzejima ili da ih prodaju na tržištu- ističe Miletić.

Foto: eBay.com

On navodi da način funkcionisanja jednog internet oglašivača za prodaju nije mesto gde možemo pogoditi prave kriterijume odgovornosti i pijeteta prema žrtvi.

-Industrija suvenira koja okružuje memorijalni centar Aušvic je mnogo morbidnija i pokazuje mnogo manje pijeteta prema žrtvi od prodaje ovih artefakata na netu. Veći problem, kao istoričar, imam sa oficijelnom komemoracijom Jasenovca u Repubici Hrvatskoj i Republici Srpskoj, nego li sa ovim artefaktima- prokomentarisao je Miletić.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR