Glas Javnosti

NAJVEĆI KUPCI SU ŠPANIJA I BELGIJA: Članice EU kupuju znatno više ruskog gasa nego pre invazije na Ukrajinu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članice Evropske unije sada kupuju znatno više ruskog tečnog gasa (LNG) nego pre invazije na Ukrajinu, a najveći kupci su Španija i Belgija, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije "Global vitnes".

U prvih sedam meseci ove godine članice EU kupile su 22 miliona kubnih metara ruskog LNG, što je 40 odsto više nego u istom periodu 2021, pokazuju podaci „Global vitnesa“.

Zemlje EU sada zajedno kupuju više od polovine ruske globalne ponude, a skok uvoza višestruko je veći od globalnog proseka koji iznosi šest odsto, dok je vrednost uvoza iznosila 5,29 milijardi evra.


U martu je komesarka EU za energetiku Kadri Simson pozvala članice i kompanije u EU da više ne kupuju ruski tečni gas, a španska ministarka energetike Teresa Ribera zatražila je od kupaca u Španiji da više ne sklapaju ugovore o nabavci ruskog gasa.

Nedavno istraživanje „Global vitnesa“ pokazalo je da su britanski Šel i francuski Total nastavili da trguju ruskim tečnim gasom i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Total je najveći kupac sa gotovo 4,2 miliona kubnih metara ruskog LNG od početka godine.

Šel je od marta do decembra prošle godine kupio i prodao 12 odsto ruskog izvoza, što je više od sedam i po miliona kubnih metara, navode autori rezultate odvojene analize. Španija je sada na drugom mestu globalne lestvice kupaca ruskog tečnog gasa, odmah iza Kine, s udelom u ruskoj prodaji od 18 odsto, dok je Belgija na trećem mestu sa 17 odsto. U 2021. bile su na petom, odnosno na sedmom mestu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR