Glas Javnosti

NAJMAŠTOVITIJI ŠVERCERI: Zlato u pelenama, telefoni u mrtvačkim sanducima, sredstva za potenciju u baklavama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom protekle godine krijumčari su se na različite načine dovijavali kako da nadmudre carinike.

Švercovalo se baš svašta - od mini-libela, rezanog cveća i ruža, preko kolekcije italijanskih vina do "pevajućih tibetanskih posuda" i snajpera. 

Carinici su otkrivali najneverovatnije načine za krijumčarenje robe pa su tako šverceri telefone krili u mrtvačkim sanducima, sredstva za potenciju u kutijama od baklave, a zlato u pakovanju dečijih pelena. Šverceri su devize pokušali da prenesu u torbici za prvu pomoć, u koferu sa duplim dnom, ali i u dušeku, piše Euronews Srbija.

Samo interesantniji mogli su da budu samo izgovori zašto se roba nalazi baš na takvim mestima pa je i tu bilo najneverovatnijjih izgovora.

Tako je jedan putnik u autobusu koji je saobraćao iz Nemačke za Tursku rekao da je 5.000 mini-libela kupio kao novogodišnji poklon za poznanike i prijatelje, dok je drugi,  kada su mu carinici pronašli 225 tompusa čija je vrednost procenjena na više od milion dinara, rekao da je kubanske cigarete kupio, jer je astmatičar, pa ga njihovo korišćenje navodno smiruje.

U moru neverovatnih izgovora za krijumčarenje koje carinici svakodnevno imaju prilike da čuju, izdvojilo se - nemirno sletanje aviona. 

"U Beograd je 16. aprila iz Ljubljane doputovala putnica koja je kao razlog zbog kog nije prijavila da u zemlju unosi ogrlicu vrednu skoro 11.500 evra navela nemirno sletanje aviona. Zbog toga je, kako je navela, bila rasejana kada je trebalo da se odluči za odgovarajući kontrolni prolaz i tako je praktično zalutala u zeleni prolaz koji je namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave", kažu u Upravi carina.

Druga zaplena zlatnog nakita bila je posebno interesantna, zbog mesta na kojem je sakriven. U februaru su carinici na graničnom prelazu Gradina u pakovanju bebi pelena pronašli ogrlice i narukvice najfinije izrade teže od 300 grama, a čija je vrednost procenjena na oko 700.000 dinara. 

Krajem godine na aerodromu "Konstatntin Veliki" u Nišu otkriven je kofer pun srebrnog prstenja, ogrlica, narukvica, privezaka, koji su bili zapakovani u posebne vrećice, spremni za prodaju, kao i pločica, alata i raznog poludragog kamenja, pa je ukupna vrednost prekršaja procenjena na gotovo 6.000 evra. Osim nakita u prtljagu se našao i jedan set od sedam  pevajućih tibetanskih posuda, za čiju se izradu koristi sedam do deset različitih metala, među kojima i srebro, zlato i bronza.

BONUS VIDEO Neviđeni snimak povratka Novaka Đokovića u Srbiju














SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR