Glas Javnosti

NAJBOLJI NASTAVNIK NA SVETU NE STAJE: Borko Petrović za raspust renovirao učionicu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Borko Petrović najbolji je nastavnik na planeti.

Celom svetu pokazao je da se znanje, požrtvovanost i istrajnost višestruko vrate. Svoje iskustvo sada deli sa kolegama širom zemlje. Elan mu uliva vera u decu, koja će izrasti u dobre ljude. U učionici je, kaže, sveta veza između njega i đaka.

Borko Petrović, profesor engleskog jezika iz Paraćina, proglašen je za najboljeg edukatora na svetu – na izboru održanom u Nju Delhiju, u Indiji. Za tu titulu nadmetali su se nastavnici iz 110 zemalja.

Proteklih godinu dana uz redovne časove u osnovnoj i srednjoj školi profesor Petrović obilazi gradove i institucije koje ga zovu, da podeli svoje znanje i pedagoško iskustvo.

„Radim ono što me ispunjava, tako da radim i dalje ono što sam radio, s tim što imam i neku obavezu – tu javnu, medijsku, prema nekim drugim ljudima, institucijama koje me mole za pomoć, da im izađem u susret. Tako da je sad još teže u smislu podeliti to znanje i iskustvo sa drugima. Eto, jedino fali vremena“, kaže Borko Petrović.

Vremena za učenje u protekle dve decenije, koliko je u prosveti, kaže, nikada dosta. I školski raspust koristio je da renovira učionicu – od svog novca i donacija prijatelja iz detinjstva.

„Mislim da bi zato svako trebalo da pokuša da unapredi svoj prostor u kome radi, bar jednom običnom saksijom. Znam da je to teško. Evo, ja sam doneo par saksija cveća koje mi je majka dala od kuće… Znači, da se osećate komotnije, da osećate da vladate tom prostorijom. To je ono što mi zovemo ‘klas-rum menadžment’. Dakle, vi vladate, upravljate tim prostorom“, objašnjava Petrović.

Časovi engleskog jezika kod profesora Petrovića nisu obični. Gradivo se savladava i kroz kvizove, pisanje eseja, pevanje.

– On nam predaje na zanimljiviji, moderniji način

– Ume da nam objasni

– Ima bolju komunikaciju sa nama od drugih nastavnika, skroz je otvoren


Tako o njemu govore učenici. A svako dete za Borka Petrovića je priča za sebe, pa čas vodi tako da đaci shvate koliko je obrazovanje neodvojivo od realnosti. U učionici, njihovoj maloj zajednici, sveta je veza, kako kaže, između njega i đaka.

„Vi radite pod pretpostavkom da taj prozor koji vam se ukaže u životu možda je taj neki sudbinski trenutak gde ćete upoznati nekog ko će spasiti svet. Imati neku moć… Nekada u budućnosti neki đak, neki student, neko dete koje ćete dotaći… Tako da ja stvarno verujem u taj lanac sudbine, u lanac dobre volje i prenošenja dobre energije“, naglašava nastavnik.

U vremenima kada je za mnoge posao u prosveti težak a slabo plaćen, tako da ga mladi ljudi retko i biraju, vera u decu koja će izrasti u dobre ljude presudna je za sve koji ih u školama podučavaju.

„Da im prenesem poruku da je svet globalno selo, da treba da poštuju bližnjeg svog kako ovde u učionici tako i širom sveta. Da budu dobri ambasadori svoje zemlje, kao što i ja dobro predstavljam svoju zemlju, nadam se u svakom trenutku i na svakom mestu. Učim ih da su i oni apsolutno ambasadori svoje zemlje, da imaju veliku moć i veliki uticaj i da to iskoriste na dobro u budućnosti“, kaže Petrović.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR