Glas Javnosti

На врата хотела Бристол и званично је стављен катанац, војни ензионери избеглице нису добили никакво решење

Društvo
Autor: Глас јавности / Данас / од 29.08.2018.

Министарство одбране и заменик градоначелника Горан Весић утркивали су се у изјавама како ће војни пензионери бити збринути, али су упркос обећањима остали неми на питање шта ће бити са бристолским станарима.

Драган Стојановић, пензионисани заставник прве класе који у Бристолу живи 27 година, каже за наш лист да им се нико од надлежних није обратио и да не зна шта ће бити са породицама које ту живе.

– Запослени су отишли, ми смо и даље ту. Не знам шта ће бити са нама, али одавде не идемо јер немамо где – истиче Стојановић. Станари су Влади Србије и министру одбране слали захтеве за хитан пријем, али одговоре нису добили. Хотел Бристол је, иначе, сада у власништву компаније „Београд на води“, односно арапских инвеститора.

– Зарад потреба подобног инвеститора, екипа на власти поклања заједничку имовину, не обазирући се на потребе људи који ту живе и који преко 25 година немају решење свог стамбеног питања – каже за Данас Вјекослав Вуковић из Иницијативе Не давимо Београд. Он додаје да је сличан модел присутан и у другим деловима града, „где институције у спрези са моћним људима који су бацили око на одређене локације, избацују људе на улици, јер ништа не сме да стоји на путу богаћења привилегованих појединаца“.

Никола Јовановић, потпредседник Народне странке, каже за Данас да у вези са хотелом Бристол постоје два проблема, које је направила актуелна власт.

– Први је да хотел Бристол, који је у државном власништву, уопште није требало давати арапском инвеститору на комерцијално коришћење, а да чак ни накнаду не плаћа Београду и Србији. То је несхватљиво. Други су наравно људи. Породицама војних лица је требало омогућити да и даље користе део ове зграде за своје потребе. То је најмање што држава дугује онима који су дали крв за њу – истиче Јовановић. Он подсећа да је министар Вулин рекао да ће војним станарима наћи алтернативни смештај, „али чак ни то није у стању да уради“.

Након што се у јулу појавио списак са станарима који до 15 августа треба да напусте Бристол, Драган Стојановић, чије име је било прво на списку, оценио је за наш лист да је реч о притиску и удару, и да из Бристола неће да иду, сем у станове које су платили.

– Војним лицима су одбијали шест и по посто од личног дохотка, а те паре нису ишле у заједнички, цивилни фонд, већ у посебан фонд у Српској банци. Одавде не могу да нас избаце без одговарајућих поступка, нико не може да примени силу и присилу, јер држава ипак има правосудни систем – рекао је Стојановић.

Списак је у међувремену повучен, али решења нема ни на видику. Некомерцијални део хотела Бристол претворен је у колективни смештај шездесетих година када је дат на коришћење Војној установи Дедиње, односно Министарству одбране. У њему тренутно живи 30 војних избеглица са породицама, којима војска до сада није обезбедила адекватан смештај.

Због тога саопштење Министарства одбране о додели станова војним пензионерима пре неколико дана под насловом „Министар Вулин: Војска Србије брине о својима“, звучи и више него иронично.

Министар одбране Александар Вулин је, наиме, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића уручио кључеве од 23 стана активним и пензионисаним припадницима Министарства одбране и Војске Србије, и том приликом изјавио да Војска брине о стандарду својих припадника и да ће увек водити рачуна о свим својим припадницима без обзира да ли су у активном саставу или су пензионери.

„За нас, ту разлике и нема. Сваки припадник Војске Србије зна да ће Војска Србије бринути о њему, од оног момента када постане њен припадник, када уђе у процес школовања, па докле год постоји. Војска Србије је ту да брине о својима“, рекао је министар Вулин, очигледно заборављајући на војне пензионере хотела Бристол.

Бристол је, иначе, званично затворен прекјуче, после 106 година постојања. Запослени хотела ће бити прерасподељени на друге послове, а вест о затварању објавили су управо запослени, на званичној фејсбук страници хотела.

Ђилас: Власт није испунила обећање? Немогуће!

На питање да прокоментарише то што војни станари хотела Бристол нису добили нов смештај, упркос обећањима надлежних, Драган Ђилас, лидер Савеза за Србију, иронично је одговорио: „Ма немогуће! Ова власт је нешто обећала и није испунила? Мислим да имате погрешну информацију“.

Глас јавности / Данас / од 29.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR