Glas Javnosti

Држава изиграла станаре Бристола, по обичају формирала радну групу

Društvo
Autor: Глас јавности / Данас / од 30.08.2018.

Станари хотела Бристол биће збринути у складу са правима која законски остварују по питању стамбеног збрињавања, потврдило је за Данас Министарство одбране, додајући да је 14 породица које живе у недавно затвореном хотелу већ прихватило понуђена решења и почело пресељење у друге самачке хотеле, док ће 11 официра корисника самачког смештаја почети пресељење наредних дана.

„Радна група формирана у Министарству одбране, у договору са Владом Србије и Градом Београдом, радила је на решењу проблема и збрињавању станара хотела Бристол. Предложено је више варијанти њиховог смештаја и у току су разговори у вези са локацијама на којима ће бити пресељени“, истакли су за Данас у Министарству.

Међутим, војне избеглице и пензионери који готово 30 година живе у Бристолу, тврде за наш лист да из Министарства не говоре истину, те да њих у вези пресељења нико није контактирао.

– Могуће је да је стамбено питање решено, односно да се решава за активне официре Војске Србије, који такође живе у Бристолу. Али, верујте ми на реч, 27 породица војних избеглица нико није контактирао нити понудио неко решење – каже за Данас Драган Стојановић, пензионисани заставник прве класе који у Бристолу са породицом живи 27 година. То нам је потврдио и Владо Ђукић, председник Удружења војних бескућника.

– Са њима нико није разговарао, нити је решење њихових проблема на видику, као ни осталих 2.648 војних бескућника, колико их има у Србији. За министра Вулина ми смо

невидљиви и могуће да вам је због тога потврдио да је решио стамбени проблем станара Бристола, а у ствари је мислио на активна војна лица која су у хотелу привремено, док им се не обезбеди смештај у Београду – истиче Ђукић.

Он додаје да су војни бескућници, који су били приморани да се одрекну станова на територији Словеније, Хрватске и БиХ почетком 90-тих, добили гаранције од Србије да ће њихово стамбено питање бити решено, али да готово три деценије никаквог помака није било.

– Иако се држава обавезала да ће нам, у складу са законом, обезбедити адекватан смештај, ми смо и даље бескућници. Сва друга избегла лица имају приоритет, али за њихове станове новац долази из иностраних фондова. Међутим нас, који смо се борили за државу, та иста држава избацује на улицу. Не видим како ће се другачије решити проблем са станарима Бристола – наглашава Ђукић. Према његовим речима, претходни министри одбране су разговарали са представницима војних бескућника, док их актуелни министар Александар Вулин потпуно игнорише.

Хотел Бристол је званично затворен у понедељак и сада се налази у власништу компаније „Београд на води“, односно арапских инвеститора истоименог пројекта. Запослени су напустили просторије, комерцијални део се празни а 30 породица војних избеглица и даље чекају да им се неко од надлежних обрати.

 МО: Почиње изградња нових станова

„Министартсво одбране и Војска Србије и поред решавања бројних наслеђених проблема из ранијег периода, настављају да воде бригу о својим припадницима и да предузимају конкретне мере ка даљем побољшању њиховог материјалног положаја. На иницијативу врховног команданта Војске Србије у сарадњи са МУП и БИА донет је Закон о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности. Веома брзо почеће изградња станова на неколико локација, а цена квадрата биће готово дупло нижа од тржишне“, поручили су за Данас у Министартсву одбране.

Глас јавности / Данас / од 30.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR