Glas Javnosti

Na Savindan slikari poklonili slike, a đaci pevali " Veseli se srpski rode"!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Savindan iz Tehničke škole u Obrenovcu čuli su se stihovi "Veseli se srpski rode" i himna Svetom Savi "Uskliknimo s ljubavlju"! (FOTO i VIDEO)

Školsku slavu obeležila je i likovna kolonija akademskih slikara iz Udruženja "Sedam plus jedan" koji će danas i sutra biti gosti ove škole. Poznati likovni umetnik Nikola Brkanović iz Sombora organizovao je likovnu koloniju sa još pet akademskih slikara. Radovi Nikole Brkanovića, Rajka Čabarkape, Jovana Arambašića, Milorada Rađenovića, Svetislava Šljukića i Kristine Benje ostaće zauvek u srednjoj školi da krase njihove učionice. 


Milorad Rađenović naslikao Hilandar

Nikola Brkanović je čestitao školsku slavu i školi doneo na poklon svoju sliku "Stare vrbe", dok je Milorad Rađenović evocirao uspomene od pre 22 godine kada je proveo 21 dan u manastiru Hilandar i naslikao najveću srpsku svetinju kao dar.

- U vreme kada sam bio na Hilandaru, čempres na ulazu u dvorište bio je visok čak 48 metara! Za mene je odlazak na Svetu goru bio otkrovenje. Kada sam ušao u dvorište uhvatio sam se za deblo čempresa, okretao se oko njega i pitao se: "Jel istina da sam ja ovde?!" - prisetio se slikar Rađenović.


Čabarkapa pokazao kako nastaju umetnička dela

Direktorka Rajka Babić ponosno je istakla da Tehnička škola ima 27 odeljenja u četiri područja i ukupno 720 učenika, kao i da među njima ima mnogo talentovane dece za pevanje i recitovanje. Priredbu je pripremalo 20 učenika, a u programu je učestvovalo njih 15 koji su dobili gromoglasne aplauze kada su zapevali pesme "Uskliknimo s ljuvavlju", "Veseli se srpski rode", "Slavite gospoda", "Sveta zemlja", "Gusta mi magla padnala" i "Mi smo deca neba".

Direktorka je rekla da su njene kolege i deca uživali u programu i druženju sa slikarima.

- Učenici su mali priliku da vide kako nastaju impresivna likovna dela - istakla je direktorka škole Rajka Babić.

Škole u Srbiji su sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležile školsku slavu u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.
Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.

Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, Sveti Sava se 1990. godine ponovo vratio kao školska slava.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR