Glas Javnosti

NA REDU JE ISTRAGA: Otklonjena opasnost od daljeg curenja amonijaka kod Pirota

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je rano jutros završeno pretakanje približno 20 tona preostalog amonijaka iz cisterne koja je iskliznula sa šina kod Pirota i njeno odvoženje na bezbednu lokaciju u stanicu Sukovo, što znači da na mestu železničke nesreće više nema curenja amonijaka.

Vesić je istakao da je operacija podizanja i vraćanja cisterne broj 13 na kolosek bila visokorizična, navodeći da su njom rukovodili predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektora za vanredne situacije MUP-a i Štaba za vanredne situacije grada Pirota, preneo je sajt Vlade.


Ministar je naglasio da će ekipe koje sprovode monitoring kvaliteta zemlje, vode i vazduha ostati na terenu sve dok Štab za vanredne situacije ne odluči drugačije, prenosi portal Ekapija.


Takođe, ekipe Infrastrukture železnice Srbije nastavljaju sa popravkom koloseka da bi se izvršilo podizanje još tri pune prevrnute cisterne iz kojih nije bilo curenja amonijaka.

Vesić je naveo da su sve cisterne koje su ostale posle nesreće na koloseku već uklonjene, a podizanje preostalih prevrnutih cisterni vrši pomoćni voz i drumska dizalica iz Bugarske, uz napomenu da je pre nekoliko dana uputio molbu za pomoć potpredsedniku Vlade Bugarske zaduženom za ekonomske politike i ministru transporta i komunikacija Hristu Aleksievu.


Prema informacijama preduzeća Infrastrukture železnice Srbije, ukoliko se radovi nastave po zadatoj dinamici, pruga Niš–Dimitrovgrad bi trebalo da bude ponovo u funkciji najkasnije od 13. januara.

- Očekujem da u najkraćem roku dobijem izveštaj Komisije za istragu, koju sam formirao, kao i izveštaj Tužilaštva kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je došlo do nesreće - zaključio je ministar.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR