Glas Javnosti

MUKE PACIJENATA: Čekaju satima, pregled dok trepneš, LEKARA NI ZA LEK?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog manjka lekara i velikog priliva pacijenata pregled kod specijaliste prosečno traje svega oko 11 minuta, pa i kraće.

Vreme određeno lekaru specijalisti za prvi pregled u Srbiji je oko 11 minuta, dok u Nemačkoj ova procedura, sa obolelim koji prvi put dolazi na pregled, potraje i do sat vremena.

Ovo su podaci do kojih je „Nova“ došla u razgovoru sa zdravstvenim radnicima u obe zemlje, a uznemirujuće je to što je zbor malog broja lekara u Srbiji pregled kod specijaliste, koji bi trebalo da traje najmanje 30 minuta, skraćen tri puta, a umesto 35 pacijenata u smeni, koliko bi trebalo da ih bude, sada je u čekaonicama 50, a ponekad i preko 100 ljudi koji čekaju jednog doktora.

– Na endokrinološkoj klinici čekala sam duže od četiri sata na pregled. A onda, kada me napokon prozvala, ušla sam kod doktorke u 13.30, a izašla već u 13.40. Sve je bilo na brzinu, kao da me nije ni pogledala – priča jedna pacijentkinja za „Novu“.  

Vreme koje lekar posvećuje pacijentu je izuzetno kratko, a jedan od glavnih razloga je manjak lekara i veliki priliv pacijenata, kaže za „Novu“ Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

Još 2006. godine ustanovljen je normativ po kojem specijalista neurologije treba da pregleda 120 pacijenata mesečno, što ostavlja 11 minuta po bolesniku.

– Norma se odnosila na rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gde je lekar raspoređen za ambulantni rad. Ova praksa je u bolničkim uslovima nemoguća. Sa pacijentom, posle upoznavanja sa tegobama i pregleda, moramo i da porazgovaramo, propišemo terapiju, otkucamo izveštaj, a sve to za 11 minuta,  koliko nam je ostavljeno u ambulantnom danu kada je propisano da primimo 30 pacijenata, ne računajući hitne slučajeve – objašnjava za „Novu“ dr Anđela Gavrilović, neurolog.

Prvi pregled kod specijaliste trebalo bi da traje od 20 do 30 minuta, a kontrolni do 15 do 20 minuta, potvrđuje i dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

– Specijalista nema dovoljno, pa je pitanje da li pregled traje i 11 minuta. Kada imate 50 pacijenata u jednoj smeni, a dešava se da ih bude i 100, to je nemoguća misija – navodi dr Panić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR