Glas Javnosti

KAKAV PODVIG SRPSKIH LEKARA! AORTU ZAMENILI KROZ GRUDNI KOŠ: Tehnika prvi put primenjena u ovom delu sveta!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Institutu za kar­diovaskularne bo­lesti Vojvodine (IKVBV), u Sremskoj Ka­menici, uvedena je FET tehnika za lečenje kod naj­težih bolesnika sa kom­pleksnim bolestima aorte, koja se retko gde radi čak i u najeminentnijim svet­skim centrima.


Ova tehnika prvi put je izvedena na našim pro­storima, a usvajanjem ovako kompleksnih procedura na aorti, koje kombinuju klasičan hirurški sa en­dovaskularnim pristupom, Institut se pozicionirao kao liderska ustanova u Srbiji.

Kod jednog pacijenta ko­ji je lečen u ovom Institu­tu FET tehnika dopunjena je TEVAR procedurom koja podrazumeva i endovasku­larni plasman dodatnog stent-grafta u silaznu aortu.

- Kod kombinovane pri­mene FET tehnike i TEVAR procedure pacijentu je pr­vo zamenjena aorta koja je bila dostupna pristupom kroz sredogruđe, a potom je, uz pomoć naših kolega interventnih radiologa i kardiologa, izvršeno do­datno pokrivanje još jedne aneurizme u distalnoj aor­ti TEVAR tehnikom - kazao je prof. dr Lazar Velicki.
 


- Za ovako zahtevnu inter­venciju bio je neophodan ekspertski tim koji je po­sebno edukovan za izvođe­nje procedura takvog tipa.

Ističući ponos što IKVBV ima kapacitete i resurse za sprovođenje takvih zahvata, dr Velic­ki je naveo da hirurgija aorte spada u red najkom­pleksnijih intervencija u kardiohirurgiji. Aorta je najveća arterija organi­zma kroz koju se prenosi oksigenisana krv od srca do ostatka tela i svaki problem ili defekt na njoj može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica koje su najčešće opasne po život.

FET tehnika predstavlja hirurški pristup koji se koristi za lečenje slože­nih proširenja torakalne aorte i uključuje umetanje specijalno dizajniranog stent- grafta u aortu hi­rurškim putem, rezom u grudnom košu.

U JEDNOM ZAHVATU DVE INTERVENCIJE

Prednost FET tehnike u odnosu na tradicionalnu hirurgiju aorte je u tome što omogućava hirurgu da u jednoj operaciji izvrši korekci­ju aneurizme i aortnog zaliska.

To može značajno smanjiti rizik od komplikacija i skratiti vreme oporavka pacijenta. Takođe, kruta metalna spirala na kraju stent-grafta pruža dodatnu stabilnost, sprečavajući buduće komplikacije. FET tehnika se koristi i u sluča­jevima disekcije (rascepa) aorte.

Glas javnosti/Novosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR