Glas Javnosti

MODERNIZACIJA NA POMOLU: Torlak će dobiti novi dijagnostičko-istraživački objekat sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo zdravlja planira da, u okviru projekta "Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19", realizuje projekat izgradnje novog dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak.

 Zahvaljujući razvoju nauke i tehnologije, rad sa patogenim mikroorganizmima sa kojima radi Torlak postaje nezamisliv u mikrobiološkim laboratorijama u razvijenim zemljama bez posebnog sistema ventilacije kakav postoji u laboratorijama trećeg nivoa bio bezbednosti. Samo rad u takvom okruženju dovoljno je bezbedan za zaposlene u laboratoriji, a posredno i za celu zajednicu - navedeno je na sajtu Ministarstva.
Mikrobiološka laboratorija trećeg nivoa biološke bezbednosti do sada nije postojala u Srbiji. U okviru nove zgrade dijagnostičke laboratorije, koja će imati četiri sprata i ukupnu površinu od oko 3.000 m2, biće organizovan rad takve laboratorije, u skladu sa međunarodnim zahtevima, a prvenstveno sa Laboratorijskim priručnikom o biološkoj bezbednosti, Svetske zdravstvene organizacije.

Nova zgrada biće izgrađena u Beogradu, u okviru postojećeg kompleksa Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, u Ulici Vojvode Stepe 458, na katastarskoj parceli 1554/2 KO Kumodraž u Beogradu.
- S obzirom na to da se ovaj projekat finansira iz kredita Svetske banke, moraju se u potpunosti poštovati standardi i odredbe utvrđene u Ekološkom i socijalnom okviru (ESF) Svetske banke, odnosno obavezno je sprovesti detaljnu procenu uticaja projekta na životnu sredinu i društvo i izraditi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA), uključujući i izradu Plana upravljanja zaštitom životne sredine i društva (ESMP) - navedeno je.

Postupak izrade ESIA podrazumeva uključivanje svih zainteresovanih strana i njihovo učešće u postupku javnih konsultacija koje biti održane dva puta do završetka Studije. O vremenu održavanja konsultacija javnost će biti blagovremeno obaveštena putem sajta Ministartsva, na kome će biti postavljane i sve informacije u vezi sa projektom.
Pored javnih konsultacija, pitanja i predlozi svih zainteresovanih pojedinaca i institucija u vezi sa projektom mogu se postavljati direktno na adresu Jedinice za koordinaciju projekta covid_bsl3@zdravlje.gov.rs.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR