Glas Javnosti
posta

MMF: Najveća kriza sa hranom od 2008. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sukob u Ukrajini poremetio je transport žitarica i veštačkog đubriva i izazvao najveću krizu sa hranom od globalne finansijske krize 2007. i 2008. godine, a oko 345 miliona ljudi suočava se sa nestašicama koje im ugrožavaju živote, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom istraživačkom izveštaju procenjuje se da se 48 zemalja koje su najizloženije nestašici hrane suočavaju sa ukupnim povećanjem uvoznih troškova za 9 mlrd USD u 2022. i 2023. godini zbog iznenadnog poskupljenja hrane i đubriva nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju.
Ovo će istrošiti rezerve mnogih osetljivih držva i onih koje su zahvaćene konfliktima, pošto već imaju finansijske probleme usled pandemije i poskupljenja energeneta, navodi MMF.

- Samo u ovoj godini procenjujemo da je visokoizloženim zemljama potrebno 7 mlrd USD za pružanje pomoći najsiromašnijim domaćinstvima - objavili su direktor MMF-a Kristalina Georgijeva i njeni saradnici.
Oni navode da je sukob pogoršao krizu sa hranom koja raste od 2018, delimično zbog intenziviranja učestalosti i snage klimatskih šokova i regionalnih sukoba, prenose Nezavisne novine.

MMF je pozvao na brzo povećanje humanitarne pomoći kroz Svetski program za hranu i ostale organizacije, kao i kroz ciljane fiskalne mere u pogođenim zemljama da bi se pomoglo siromašnima.

U dokumentu se napominje da prioritet za vlade treba da bude borba protiv inflacije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR