Glas Javnosti

MITROPOLIT AMFILOHIJE ROĐEN NA DANAŠNJI DAN: Pokojni Đedo danas bi slavio DVA ROĐENDANA!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Amfilohije Radović rođen je na današnji dan, na Božić, 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Ko je bio Amfilohije koji je vratio veru narodu Crne Gore, a i Srbije?

Amfilohije, čije je svetovno ime bilo Risto, preminuo je u 82. godini od posledica korona virusa 30. oktobra 2020, trideset godina pošto je postao mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit je proveo detinjstvo u patrijarhalnoj porodici, koja je ostala verna Pravoslavlju i zavetima predaka u teškim posleratnim vremenima narastajućeg ateizma pod komunističkom vlašću.

Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao ga je maja 1985. godine za Episkopa banatskog. Hirotonisao ga je 16. juna 1985. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi Patrijarh srpski German uz sasluženje: Mitropolita crnogorsko-primorskog Danila, Episkopa bačkog Nikanora, braničevskog Hrizostoma, žičkog Stefana, šumadijskog Save, dalmatinskog Nikolaja, timočkog Milutina, zvorničko-tuzlanskog Vasilija, australijsko-novozelandskog Vasilija, banjalučkog Jefrema i mačvanskog Danila. Među njima bio je i Mitropolit kefalonijski Prokopije, koji je ga je svojevremeno u Grčkoj zamonašio, a potom i proizveo u arhimandrita. Ustoličen je u Vršcu 21. jula 1985. godine.

Foto: Wikipedia

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC Episkop banatski Amfilohije je decembra 1990. godine izabran za Mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju. Svečano ustoličenje za Mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog izvršio je Patrijarh srpski Pavle sa episkopima 30. decembra 1990. godine u Cetinjskom manastiru.

Amfilohije se prilikom dolaska na službu u rodnu Crnu Goru najavio kao pomiritelj i „svjedok božje ljubavi“. Od njegovog postavljenja za mitropolita 1990. godine, politička karta Balkana potpuno se promenila, a on je odigrao jednu od važnih uloga.

Nove države su ucrtale granice, smenjivali su se političari, komandanti, čak se i patrijarh promenio, ali ne i Amfilohije.

Narodu heroj, kritičarima “previse umešan u politiku”

Njegovi sledbenici govorili su da je za poslednjih 30 godina, koliko je mitropolit, u Crnoj Gori obnovljeno ili sagrađeno više pravoslavnih hramova nego u vreme Nemanjića.

Protivnici su ga kritikovali da se previše bavio politikom. A on je u jednom intervjuu odgovorio – ako je briga o biću naroda i o njegovom dostojanstvu politika, onda se jesam bavio politikom.

Bio je zamenik patrijarha Pavla od 2007. do njegove smrti 2009. i nakon toga do izbora patrijarha Irineja 2010. Tih godina pitali su ga da li sebe vidi kao kao novog patrijarha, a on je odgovorio – "neće me se Crnogorci tako lako ratosiljati".

Foto: Glas javnosti

Govorio je da je samo Albanija Envera Hodže bila više ateistička zemlja od socijalističke Crne Gore, ali je i sam bio iznenađen30 godina kasnijebrojem ljudi na litijama koji su protestovali zbog usvajanja zakona o slobodi veroispovesti.

Govorio na sahranama Danila Kiša, Zorana Đinđića, Momira Bulatovića…

Bio je svedok važnih istorijskih događaja. Bio je na Cetinju 1989. prilikom povratka posmrtnih ostataka kralja Nikole. Govorio je na sahranama Danila Kiša, Zorana Đinđića, Momira Bulatovića.

Blagoje Jovović njemu se ispovedio u manastiru Ostrog 1999. i prvi put rekao da je on ubio Ante Pavelića.

Govorio je da neće umreti, a da na vrh Lovćena ne vratim Njegoševu kapelu, koja je srušena 1974. godine, i na čijem mestu je napravljen mauzolej, rad Ivana Meštrovića.

Kada je lider DPS-a i predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio da će raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve, Amfilohije je poručio da je to prvi put u istoriji da ateista hoće da pravi crkvu.

Verovatno je jedan od najzaslužnijih što je nakon tri decenije Đukanovićev DPS postao opozicija u Crnoj Gori.

Njegova smrt donela je velike promene pravoslavlju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR