Glas Javnosti

Mirijevski potok godinama u katastrofalnom stanju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mirijevski potok, regulisan kao zatvoren kolektor na opštini Zvezdara, a otvoren na Paliluli, godinama je zatrpan, posebno u otvorenom delu.

Rešavanje ovog kompleksnog problema kako su rekli u Javnom vodoprivrednom preduzeću “Beogradvode”, koče mnogi nelegalni objekti, kao i neodgovorno ponašanje ljudi pošto je potok zatrpan smećem.

Reporteri “Novosti” zatekli su ,na delu potoka koji protiče kroz opštinu Palilula, veliku količinu đubreta, kesa, plastike… Građani ovog dela prestonice godinama se žale na pokretnu deponiju, međutim rešenje se još ne nazire.

Drugi pišu

– Koliko dugo traje ova situacija već smo oguglali – žali nam se jedan od žitelja. Ne znamo kome da se obratimo. – U strahu smo za svoje zdravlje zbog fekalija i smrada. U blizini se nalaze i prodavnice hrane, što dodatno pogoršava ovu situaciju.


Mirijevski potok se nalazi u sistemu redovnog održavanja JVP “Beogradvode” u programu upravljanja vodnim objektima za uređenje vodotaka za zaštitu od poplava, erozija i bujica na vodama drugog reda na teritoriji grada. Posebno se izvode radovi na hitnim intervencijama po nalozima Sekretarijata za privredu ili vodne inspekcije.

– Problem samog potoka je taj što on fukcioniše kao otvoreni kanalizacioni kolektor zbog nedostatka adekvatne kanalizacije u tom delu grada kažu nam u “Beogradvodama”.

– Osim toga, problem je i taj što je potok u otvorenom delu regulisan takozvanim “Dunav” blokovima koji su postavljeni u korito i koji su tokom eksplotacije uglavnom razrušeni uticajem bujica, erozijom, nemarom građana, divljom gradnjom . Pri rešavanju problema Mirijevskog potoka kao otežavajuća okolnost nameće se i divlja gradnja u zoni otvorenog dela u vidu nelegalnih objekata, divljih mostova, letnjikovaca, pa je neophodno prvo uraditi adekvatnu projektnu dokumentaciju kojom bi se odredio način regulacije potoka.

Ovo je samo jedan od skoro 200 bujičnih potoka na teritoriji glavnog grada. On se uliva u rukavac Ade Huje koji je zatrpan u većem delu toka.

– Projektna dokumentacija treba da obezbedi rešenje tako da proticajni profil novog nizvodnog dela regulacije bude isti, ako ne i veći, kao i profil uzvodnog dela – napominju u ovom preduzeću. – To širenje na opštini Palilula dovelo bi do rušenja okolnih objekata kako bi se radovi mogli izvesti. Problem je i uliv Mirijevskog potoka u rukavac Ade Huje koji je maltene zatrpan. Neki od predloga rešenja bili su da se potok cevovodom kroz samu Adu Huju uvede u tok Dunava ili da se ulivnom građevinom on uvede u kolektor koji vodi do budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom selu.

Potreban novac

Kako su napomenuli u JVP “Beogradvode” potrebno je obezbediti dovoljnu količinu novca za ovaj projekat, koja se meri desetinama miliona dinara. Koliko je finansijskih sredstava tačno potrebno najbliže će odrediti izrada projektne dokumentacije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR