Glas Javnosti

Prava ZIMA pred vratima! Meteorolog UPOZORIO: U ovom delu Srbije će pasti sneg i do 30 CENTIMETARA

Društvo
Autor: Glas javnosti / objektiv

Od utorka uglavnom suvo i malo toplije, dok je oko 5.3. moguće novo zahlađenje

Srpski meteorolog Marko Čubrilo najavio je da se u subotu očekuje premeštanje jakog, hladnog, fronta, a na kraju dana i u nedelju stižu obilne padavine, sneg i u nižim predelima.

Od utorka uglavnom suvo i malo toplije, dok je oko 5.3. moguće novo zahlađenje, a posle 7. marta postoji jako velik rasip između toplih i hladnih proračuna.

– U subotu posle podne jačanje padavina, posebno nad severnim i središnim delovima regiona,dok će se snežna granica i dalje spuštati. Krajem dana nad većim delom Hrvatske, BiH i Srbije ona bi se trebala kretati oko 400mnv uz tendenciju daljeg spuštanja. Osetno toplije bi se zadržalo nad većim delom Hercegovine, južnom, jugozapadnom i jugoistočnom Srbijom i većim delom Crne Gore gde bi se zbog jačanja uticaja sekundarnog ciklona zadržalo južno visinsko i prizemno strujanje – ističe Čubrilo i dodaje:

– Kao posledica ove velike temperaturne razlike u noći ka nedelji u u nedelju tokom dana moguća pojava konkretnijih padavina, ponedge i perko 30mm taloga. U planinama Hrvatske, BiH, krajnje zaapadne, kasnije i dela jugozapadne Srbije i severne Crne Gore može biti vrlo obilnih, snežnih, padavina koje ponegde bi do ponedeljka mogle ostaviti i preko 30cm snega uz pravu snežnu vejavicu –  kaže on.

Osim na planinama vlažan, ponegde i obilan sneg se očekuje i nad nizijskim delovima većeg dela Hrvatske (osim krajnjeg severozapada), nizijskim delovima BiH (osim Hercegovien) kao i nad zapadnim, središnim i centralnim predelima Srbije i nad južnim i delovima Vojvodine.

Ovde će takođa pasti dosta taloga ali će se sneg u velikoj meri i otapati, što zbog tople podloga kao i zbog temperature oko nule.

Nad većim delom BiH, Hrvatske, zapadne, severne i središnje Srbije do ponedeljka uveče treba očekivati od 4cm do 10cm snega, lokalno samo oko 1-3cm, a na planinama tog dela regiona i oko 15cm.

Nad južnim, jugoistočnim i delimično jugozapadnim predelima Srbije se zahlađenje uz konkretnije padavine očekuje u noći ka nedelji i u ponedeljak pre podne i tada bi tamo planine mogle dobiti oko 15cm, a nizije od 1cm, do 5cm snega.

– U nedelju maksimum do 0 na severu i zapadu, do čak oko +15 ponedge na jugoistoku regiona. Ova velika temperaturna razlika može biti “gorivo” za vrlo obilne padavine – ističe meteorolog.

U ponedeljak posle podne će padavine prestati, dok se zatim do srede očekuje uglavnom suvo vreme. Snežni pokrivač bi se ispod 800mnv trebao otopiti. Dnevni maksimumi od +3 do +8 stepeni Celzijusa.

Manje pogoršanje je moguće oko srede, dok je oko 5.3. moguće nešto jače pogoršanje.

Sumirano, od sutra se barem na nakoliko dana vraćamo u zimske odlike vremena, a za sada ovako visoke temperature nisu u najavi barem do oko 10. marta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR