Glas Javnosti

Ministarka zdravlja obišla Dom zdravlja u Leposaviću, najavila nova ulaganja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić, u pratnji oficira za vezu Dejana Pavićevića i državnog sekretara Mirsada Đerleka, obišla je Dom zdravlja u Leposaviću i razgovarala sa direktorom Ljiljanom Vukadinović i medicinskom osobljem, i tom prilikom najavila nova ulaganja, posebno u kupovinu medicinske opreme.

Tokom obilaska, ministarka Grujičić istakla je da bi volela da sve zdravstvene ustanove izgledaju kao ova u Leposaviću. 

"Volela bih kada bi svi Domovi zdravlja u srpskom sistemu na KiM izgledali kao Dom zdravlja u Leposaviću. Vidi se da je ovde puno uložila i Vlada Republike Srbije, odnosno sadašnje Ministarstvo za javna ulaganja i zaista je, kada je reč o higijenskim uslovima i uslovima u kojima rade kolege, odlično. Ono što nam nedostaju, a što ćemo se potruditi da nabavimo, to su kompjuteri, ultrazvuk,novi rendgen. S obzirom na veliko područje koje pokriva Dom zdravlja, mogli smo ovde postaviti jedan mamograf. Ginekologiju nisam videla, jer je sticajem okolnosti zbog kovida morala biti izmeštena u drugo mesto, i nisam, na žalost, imala danas dovoljno vremena da obiđem i ambulante po selima, ali sam od kolega čula da su takođe dobro sređene. 


Grujičić je dodala da će u narednom periodu biti zapošljavanja mladih kadrova, kao i da će se praviti novi plan mreže zdravstvenih ustanova kako bi se izdvojio Dom zdravlja u Leposaviću iz sastava Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici, kao što su izdvojeni centri Zubin Potok i Zvečan.

"Ipak je Leposavić udaljen oko 30 kilometara i tome ću razgovarati u Ministarstvu zdravlja da u okviru novog plana mreže zdravstvenih ustanova koja se pravi, prepoznamo i izađemo u susret potrebama ljudi. Nije isto kada vam je bolnica u dvorištu i kada vam je ovako daleko", navela je Grujičić.

Ona je rekla da je videla veliki broj mladih lekara koji volontiraju i značajno su se angažovali tokom pandemije kovida-19 Navela je da pet lekara ove godine odlazi u penziju, sedam ih je trenutno nezaposlenih, pet će odmah dobiti posao.

"Predstoji mi sastanak sa svim direktorima domova zdravlja, uključujući u Leposaviću, bez obzira što se sada formalno vodi da je deo KBC Kosovska Mitrovica. Videćemo i kako tu specijalističku službu što bolje da organizujemo. Vidim da nedostaje i oko 15 medicinskih sestara, sad da li ćemo moći sve da primimo, videćemo, jer je planirao zapošljavanje oko 100 lekara i sestara za celo Kosovo i Metohiju. Predložiću da budu primljene, videćemo koliko ćemo moći u ovom trenutku ali s obzirom da pet ljudi odlaze u penziju tu ne treba da bude nikakvih dilema da se oni zamene", kazala je Grujičić. 

Direktorka Doma zdravlja u Leposaviću Ljiljana Vukadinović zahvalila je Vladi Republike Srbije, što je do sada pomogla, ali je dodala da se nada da će i u budućnosti ispunjavati obećanja.


"Mi smo počastvovani prisustvom ministarke i njenom željom da dođe i lično se uveri u kakvim mi uslovima živimo i radimo. Da podeli sa nama i radost ovih praznika, to je stvarno zadovoljstvo i retka privilegija. Nadam se da je ministarka zadovoljna, a videli smo da je dosta ulagalo i Ministarstvo i  Vlada Republike Srbije. Zhvaljujući tome mi ovde opstajemo i imamo ovakve uslove, koji uvek mogu da se poboljšaju i nadamo se da će u budućnosti oni da nastave da nam pružaju podršku", rekla je Vukadinović.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR