Glas Javnosti

MINISTARKA POLJOPRIVREDE : Zaustavljeno širenje afričke kuge svinja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veliki problem pravila je pojava afričke kuge, ali je širenje te bolesti među svinjama danonoćnim radom zaustavljeno, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

„Uspeli smo da zaustavimo širenje afričke kuge. Eutanazirano je 38.000 svinja, redovno se isplaćuju vlasnici čije su svinje uništene. Bitno je da branimo velike farme, napravili smo pojaseve odbrane, i to je dalo rezultata. Bitno je da smo zaustavili, da nema širenja i da nema panike među poljoprivrednicima“, istakla je ministarka 


Ona je takođe navela da je urađeno već dosta i da će država i dalje subvencijama podsticati poljoprivrednike.

„Država će ispuniti sve što je obećala poljoprivrednicima, a to je sada i potvrđeno rebalansom budžeta i prvi put budžet ministarstva za poljoprivredu iznosiće 114,4 milijarde dinara“ rekla je.

Prema njenim rečima isplate za mleko je u toku, a tokom septembra biće isplaćene i subvencije za zemljište bez obzira na to što kontrola parcela još traje.

„Imamo povećanje po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara, imamo povećanje po litri mleka sa 10 od prošle godine na 19 dinara, isplata je već krenula. Ukinuli smo granice, mleko sada mogu da predaju svi. Nema ni minimuma, ni maksimuma, ko god se bavi mlečnim govedarstvom može da predaje mleko u mlekare. Povećali smo davanja sa 25.000 na 40.000 dinara po grlu, povećali smo davanja za krmače sa 15.000 na 18.000 dinara. Sve zajedno reč je o velikim benefitima. Uveli smo subvencije za ružu, za steone junice, mnogo je urađeno“, precizirala je Tanasković.

Glas javnosti/R05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR