Glas Javnosti

AFRIČKA KUGA SVINJA: Srpskim stočarima isplaćeno 28 miliona evra naknade

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ubijeno više od 78.000 grla.

Prošle godine za obeštećenje na ime ubijenih svinja u cilju sprečavanja širenja bolesti Afričke kuge svinja, stočarima isplaćeno je 3,3 milijarde dinara. 


Ubijanje više od 78.000 svinja, kako bi se sprečilo širenje zaraze afričke kuge, koštalo je poreske obveznike 3,3 milijarde dinara iz državnog budžeta.

Ova bolest je, prema podacima Uprave za veterinu, potvrđena u toku prošle godine na ukupno 2.788 gazdinstava na teritoriji 53 opštine, u 15 upravnih okruga.


– Do 29. decembra prošle godine na području 48 opština u 15 upravnih okruga izvršena je odjava bolesti u 172 naseljenih mesta koja su bila proglašena zaraženim i ugroženim od afričke kuge svinja kod domaćih svinja. U zaraženim gazdinstvima ukupno je u toku cele godine eutanazirano 78.242 svinje – navela je Uprava za veterinu u odgovoru „Novoj ekonomiji“.

Trenutna situacija, kako su naveli, ukazuje na smirivanje i stabilizaciju situacije, a od početka ove godine afrička kuga svinja potvrđena je na teritoriji 12 opština i pet okruga, na 25 gazdinstava kod domaćih svinja.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR