Glas Javnosti

MINISTAR ODBRANE: Srbija kupuje oklopna vozila, a Mađarima prodaje municiju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vučević je naveo i da je Srbija iz Mađarske nabavila nešto "veoma korisno i za ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu"

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas u Budimpešti posle sastanka sa svojim mađarskim kolegom Krištofom Šalajem Bobrovničskim da će Srbija kupiti od Mađarske oklopna vozila, a sa druge strane dogovoreno je da se mađarskoj strani proda srpska municija. 

"Danas smo konkretizovali saradnju u oblasti odbrane, pre svega u pogledu kupovine naoružavanja i vojne opreme i sa jedne i sa druge strane. Srbija od Mađarske kupuje oklopno-mehanizovana vozila, ono što je neophodno za naše tzv. lake jedinice, ono što je uklopivo u naše postojeće sisteme i što Srbija može da modernizuje, što je vrlo korisno za pitanje bezbednosti i sigurnosti naše države", izjavio je Vučević. 

On je posle današnjih sastanaka u Budimpešti istakao da Srbija i Mađarska nastavljaju stratešku saradnju i dodao da je to dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana. 

Vučević je naveo i da je Srbija iz Mađarske nabavila nešto "veoma korisno i za ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu" i dodao da je sa Mađarima razgovarao o daljoj saradnji u oblasti proizvodnje i osavremenjivanja radarskih sistema i drugih sistema protivvazduhoplovne opreme.


"Srpska strana će po zahtevu mađarske strane prodati municijaški program. To je veoma dobro, tiče se namenske industrije naše države i veoma je traženo na tržištima i to ne samo onih klasičnih kalibra, već i onih najsavremenijih proizvoda koji se tiču proizvodnje municije, koju Srbija danas može proizvoditi", rekao je Vučević. 

On je naveo i da su razgovaral i o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji u svetu i regionu i dodao da je Srbija izrazila mađarskim partnerima zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Pre svega zbog daljeg kršenja rezolucije 1244, vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, u smislu naoružavanja i formiranja onoga što zovu "kosovske bezbednosne snage", odnosno njihove ideje da formiraju tzv. "Vojsku Kosova", što predstavlja direktnu opasnost i pretnju za bezbednost naše države", rekao je Vučević. 


On je naveo da je Srbija zahvalila mađarskom narodu i državi na učešću njihovih pripadnika u jedinicama KFOR-a i na očuvanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dodao da su poželeli sreću novom komandantu međunarodnih trupa u Bosni i Hercegovini, koji dolazi iz Mađarske. 

Vučević je istakao da je Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, zainteresovana za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i u celom regionu. 

On je naveo i da su Srbija i Mađarska danas formirali komitet za vojno-tehničku saradnju, koji će imati sastanke dva puta godišnje, gde će se konkretizovati dalji koraci u saradnji.

"Ovo nije bio protokolarni sastanak, iz neke formalnosti, nego nešto što donosi konkretne rezultate, ali ja sam najrećniji što će Vojska Srbije biti još opremljenija i time Srbija još bezbednija", zaključio je Vučević.


Glas javnosti/U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR