Glas Javnosti

MILIJARDERI NAGRABUSILI: Povećati poreze ultrabogatima predlog na razmatranju?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nevladina organizacija Oxfam povodom otvaranja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, pozvala je svetske lidere da značajno povećaju poreze ultrabogatima.

- Svaki milijarder je neuspeh javne politike - naglašava u svom izveštaju Oksfam, ističući da je "ekonomska nejednakost dostigla krajnji i opasan nivo".
Najbogatijih 1% ljudi na Zemlji ostvarilo je skoro dve trećine novog bogatstva stvorenog od početka pandemije, navodi Oksfam u izveštaju objavljenom na dan otvaranja Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, prenosi portal Ekapija.

Grupa Oksfam je predložila povećanje poreza na prihod milijardera, piše Vašington post.
Oksfam ističe da su najbogatiji na svetu "apsorbovali veći deo globalnog bogatstva tokom pandemije i tokom protekle decenije, dok se globalno siromaštvo povećalo prvi put u 25 godina".
U izveštaju pod nazivom "Opstanak najbogatijih" naglašeno je da se planeta suočava sa "polikrizom" klimatskih promena, tereta troškova života, široko rasprostranjene gladi i neviđenog pada ljudskog razvoja, a Oksfam poziva svetske lidere koji će se okupiti u poznatom švajcarskom skijalištu da značajno povećaju poreze ultrabogatima.
Zahvaljujući naglom rastu cena na berzi, bogati su u poslednjoj deceniji postali još bogatiji: na 100 USD stvorenog bogatstva, 54,4 USD završila su u džepovima 1% najbogatijih pojedinaca, a 70 centi je otišlo 50% siromašnih, ukazuje u izveštaju ta nevladina organizacija.
Imovina milijardera se udvostručila, a njihov broj raste, tvrdi dalje Oksfam, čija je izvršna direktorka Gabrijela Buše pozvana na forum.

- Krajnja koncentracija bogatstva potkopava privredni rast, korumpira političare i medije, nagriza demokratiju i produbljuje nejednakost - konstatovano je u izveštaju.
Oksfam upozorava i da je nejednakost postala "egzistencijalna pretnja našim društvima" i da paralizuje sposobnost društava da zaustave siromašenje.
Nejednakost preti budućnosti planete, naglašava se u izveštaju "Opstanak najbogatijih".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR