Glas Javnosti

MIKROPLASTIKA UBIJA REKE: Deca štite Dunav od zagađenja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Učenici jedne beogradske škole učestvuju u međunarodnom ekološkom projektu posvećenom očuvanju Dunava.

OŠ “Zaga Malivuk” Krnjači u okviru međunarodnog projekta https://danubedays.org/en/ otvara svoja vrata pokretnoj laboratoriji u kojoj deca imaju priliku da učestvuju u radionici i eksperimentima na temu biodiverziteta Dunava, čovekovog uticaja na njega kao i na stvaranje mikroplastike i njenog uticaja na živi svet.

– Kako je cilj da učenicima ove škole, a i šire približimo ekologiju kao temu koja je od izuzetnog značaja za kvalitet naših života ali i opšte kulture, spojili smo lepo i korisno, te sa ponosom možemo reći da se ova radionica održava 20. i 21. septembra  u svega pet podunavskih zemalja, od kojih je jedna Republika Srbija, na opštini Palilula, a da ćemo ih ugostiti upravo u dvorištu naše škole – saopštilo je udruženje “Bela čaplja 1165” iz beogradskog naselja Krnjača.  

Kao ističu, za učešće u ovom programu izabrana je baš OŠ "Zaga Malivuk" zbog toga što se, prema mišljenju nosioca projekta, nemačke organizacije
"H2Org" kao i domaćeg partnera na ovom projektu, lokalne ekološke organizacije sa leve obale Dunava, ova škola nalazi na idealnoj poziciji zbog blizine reke Dunava, zbog bogatstva različitosti među učenicima, odnosno bogatstva nacionalnih manjina, marljivog rada uprave škole, ali i izolovanosti od određenih događaja koji se odvijaju u centru grada zbog čega je deci te škole otežano da iste pohađaju. Zato je ovog puta odlučeno da se glavno događanje desi upravo u njihovom dvorištu.

Organizatori pozivaju zainteresovane da pogledaju nešto iz sledećeg programa:

- Radionica - biodiverzitet Dunava i ljudski uticaj na njega

- Eksperimentisanje u radionici znanja - formiranje mikroplastike

- "Igra bekstva" - serija zadataka i slagalica na temu mikroplastike koje vode decu kroz uzbudljivu priču

- Radionica znanja - učesnici sami isprobavaju eksperimente - kako vodena struja, vetrovi i rečna obala razbijaju plastiku na mikroplastiku i kakav to uticaj ima na okolinu i zdravlje živih bića.

Program počinje u 10, a završava se u 15 časova, saopštavaju iz “Bele čaplje”.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR