Glas Javnosti

DUNAV U SRBIJI PATI OD ZAGAĐENJA – OČISTIMO GA! Međunarodna ekološka akcija

Društvo
Autor: Glas javnosti

U subotu 9. septembra održaće se međunarodno čišćenje Dunava, a u ovoj akciji učestvovaće i građani Srbije.

U Beogradu će tog dana u organizaciji udruženja "Bela Čaplja 1165",  sa početkom u 12 časova, biti sprovedeno čišćenje na obali "Beogradskog - dunavskog parka", kako inače nazivaju taj branjeni deo leve obale Dunava kome preti uništavanje izgradnjom terminala za rasute terete nove luke u Beogradu, kod Bare Reve koja obiluje zaštićenim i retkim životinjskim i biljnim vrstama.

– Dunav u Srbiji trpi različita zagađenja, a zagađenje PET ambalažom je samo jedan od vidova zagađenja. Koliko je ružno "na oko" toliko se manje priča o opasnosti mikroplastike koja nastaje razgradnjom i koja putevima vode završi u svim živim organizmima pa i našim – ističu u udruženju “Bela čaplja 1165”.

Pored akcije čišćenja, navode u udruženju, organizovana je i diskusija sa klimatologom prof. Vladimirom Đurđevićem sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja počinje u 17 časova, a od 20 časova, u okviru filmskog festivala "Vizantrop" biće projekcija četiri dokumentarna filma Škole vizuelne antropologije u Beogradu.


Međunarodno čišćenje Dunava organizuje se u okviru kampanje Donau Cleanup https://www.donaucleanup.org/en. Prema registrovanim podacima sa njihovog sajta, čišćenje će se organizovati u sedam zemalja i trideset gradova.

Ovaj događaj je otvoren za sve građane i toplo preporučen od strane organizatora! Svi zainteresovani mogu pronaći kontakt na gore navedenom sajtu Dunau Vleanup - Belgrade cleanup, poručuju iz “Bele čaplje”.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR