Glas Javnosti

MESEC DANA POSLE RAMBUJEA BOMBARDOVANA JE SRJ: Mirovni pregovori koji nisu doneli mir

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan 1999. godine U Rambujeu, kod Pariza, posle 17 dana okončani su pregovori tokom kojih se delegacije Srbije i predstavnika separatističke struje kosmetskih Albanaca ni jednom nisu sastale.

Pregovori srpskih vlasti i kosovskih Albanaca u Rambujeu kod Pariza prekinuti su bez potpisivanja sporazuma, koji su pregovaračima ponudili međunarodni posrednici. Srpska strana odbila je prisustvo stranih trupa na svojoj teritoriji, a albanska razoružanje Oslobodilačke vojske Kosova.

Albanci su najavili da u načelu prihvataju ponuđeni sporazum, dok je srpska strana odbacila strano vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji. Međunarodni posrednici su ranije odredili dve sedmice kao rok za potpisivanje sporazuma.

Pregovori u Rambujeu su bili pregovori vođeni na mirovnoj konferenciji o Kosovu i Metohiji, koja je 6. februara 1999. počela u francuskom Dvorcu Rambuje, u gradu Rambujeu kod Pariza.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici vlasti SR Jugoslavije i kosovskih Albanaca, uz posredovanje izaslanika SAD, Rusije i EU, Kristofera Hila, Borisa Majorskog i Volfganga Petriča. Krah konferencije, nakon bezuspešnih 17 dana pregovora, označio je kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem. Samo mesec dana kasnije usledilo je bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

U knjizi „Put u Rambuje” dr Predrag Simić navodi da su sporne odredbe pregovora bile vojno prisustvo NATO u SR Jugoslaviji i održavanje referenduma na Kosovu i Metohiji, posle tri godine.

Ostalo je zabeleženo da se Ričard Holbruk sastao  poslednji put sa Slobodanom Miloševićem 22. marta 1999. i ponudio mu poslednju šansu da prihvati sporazum iz Rambujea. Milošević je to odbio, što je dovelo do NATO bombardovanja SRJ, koje je trajalo 78 dana, od 24. marta do 10. juna 1999.

Uprkos tome što je najavljen mirovni sporazum, od okončanja razgovora u Rambujeu oko 10.000 ljudi na Kosovu moralo je da napusti svoje domove zbog obnovljenih sukoba, pisali su domaći mediji prvih dana marta 1999. godine.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR