Glas Javnosti

MENJA SE SVEST U SRPSKIM RESTORANIMA: Proteruju duvan iz restorana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dok je u svetu potpuno normalno da na kraju gastronomskog ugođaja u jednom restoranu, ukoliko ste pušač, izađete napolje da biste uživali u cigareti, u Srbiji je i dalje, bukvalno u svakom restoranu dozvoljeno pušenje. Ipak, izgleda da se to menja!

Od donošenja "novog" Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, donetog pre skoro sedam godina i koji suštinski ništa nije promenio, situacija je ipak postala malo bolja, jer sada ima i restorana koji su počeli da zaista odvajaju određene delove u prostoru kao nepušačke.
U septembru prošle godine, beogradski restoran Endorfin odlučio se na veliki korak i totalno zabranio pušenje unutra, dok je u restoranu JaM, jednom od 18 Mišelinovih favorita za ovu godinu, pušenje zabranjeno od juna. Takođe, dorćolska Homa ovog vikenda nas je obradovala vešću da je zabranila upotrebu tompusa, prenosi portal Ekapija.

- Bez želje da ikog diskriminišemo, smatramo da u zatvorenim prostorima miris tompusa kvari ugođaj svima, kao i utisak hrane koji treba da bude dominantna stvar u jednom restoranu. Mislim da je prvi korak ka oslobađanju restorana od neprijatnog duvanskog dima upravo zabrana pušenja tompusa - kaže Vlastimir Puhalo, jedan od vlasnika restorana Homa.
Pane e Vino na Novom Beogradu oduvek je bio nepušački lokal, a u pojedinim kafeterijama i veganskim mestima trend totalne zabrane pušenja odavno je u modi. Od pre nekoliko meseci, bez duvanskog dima je i popularni Endorfin.
- Na ovakav potez smo se odlučili pre svega zbog nas samih, koji provodimo praktično svaki dan u restoranu i još jedna zimska sezona bi bila neizdrživa. Naravno i zbog naših gostiju, za koje smo smatrali da ne mogu da dožive bistronomiju u punom svetlu ako se za stolu pored sve vreme puše cigarete i duva dim u lice dok se na primer, uparuju vino i hrana. Da bi svi ljudi ovo razumeli želim da napomenem da i sam konzumiram cigarete, ali mi je apsolutno normalno da izađem napolje i ispod grejača u vrlo opuštenoj atmosferi pušim, ne smetajući nikome, a pritom iskusim svoj gastronomski doživljaj u mnogo lepšem ambijentu – kaže Miloš Vukšić, vlasnik restorana Endorfin i dodaje da umesto debakla koji su im svi prognozirali zbog ove odluke, sala restorana je punija, a komentari izuzetno pozitivni.
U restoranu JaM od jula je zabranjeno pušenje unutra, osim električnih cigareta. Leto su iskoristili da goste lagano prilagode promeni, a za pušače su obezbedili nekoliko stolova u bašti, kao i grejalice.

- Svesni smo da odlazak u restoran podrazumeva celokupan doživljaj i da u taj doživljaj spada i uživanje u cigaretama. Ipak duvanski dim utiče na kvalitet hrane, a nema je hrana prioritet - kaže Iva Bogunović, menadžerka restorana JaM.
Nažalost, pre ćete u manjim barovima i kafeterijama na periferiji videti znak "zabranjeno pušenje" nego u ozbiljnijim ugostiteljskim objektima, naročito restoranima. Ipak, sve je više onih koji imaju podeljene pušačke i nepušačke zone – ali odvojene istinski, ne samo kozmetički. Još uvek je najviše lokala u kojima misle da dobra ventilacija rešava pola posla. I rešava! Ali, samo ako je tako jaka poput one u Franšu. Tamo je ventilacija toliko dobra da se dim cigarete ne oseća ni za stolom za kojim sedi pušač, a dosta dobru ventilaciju ima i Homa Bistro, kao i još niz lokala.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR