Glas Javnosti

MENJA SE NAČIN OCENJIVANJA! Evo šta srednjoškolce očekuje do zaključenja ocene

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srednjoškolci će ubuduće morati da imaju najmanje tri ocene u dnevniku na polugodištu kako bi mogla da im se zaključi ocena, umesto četiri kako je bilo do sada.

To je predviđeno Predlogom izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV). Za predmete koje imaju jedan čas nedeljno ostalo je isto kao i do sada - potrebno je da imaju dve ocene u polugodištu.

Predlagač izmene zakona smatra da će na taj način biti povećana objektivnost u pogledu ocenjivanja i zaključivanja ocena. U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da se ovom promenom u zakonu, način ocenjivanja vraća na stari sistem, koji je važio pre 2017. godine, odnosno pre usvajanja novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

- Ova promena je predložena na osnovu iskustva srednjih škola u praksi, koje je pokazalo da se zbog većeg broja potrebnih ocena povećao broj neocenjenih učenika. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u stalnom dijalogu sa svim relevantnim akterima, osluškuje potrebe i iskustva, razmatra i donosi adekvatne odluke na osnovu svega navedenog - kažu u MInistarstvu.

U Predlogu izmene ZOSOV-a, koji je ušao u skupštinsku proceduru, navedeno je da "učenik se ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom i tri puta u srednjem obrazovanju i vaspitanju, a ako je nedeljni fond časova obaveznog predmera, izbornog programa i aktivnosti jedan čas - najmanje dva puta u polugodištu".


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR