Glas Javnosti

MEĐU STUDENTIMA SVE MANJE INTERESOVANJE ZA PRIVATNE FAKULTETE : Otkriven i razlog

Društvo
Autor: Glas javnosti

U školskoj 2021/22. godini na državnim fakultetima bilo je upisano 85 odsto od ukupnog broja studenata, dok je na privatnim indeks imalo šest puta manje, odnosno samo 14 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Ovi podaci ukazuju da je prošla ekspanzija privatnih univerziteta i fakulteta. Zbog čega?

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da su mladi ljudi praktični i da ne žive sa glavom u oblacima, pa iz tih razloga žele što pre da se osamostale jer dugo studiranje iziskuje novac roditelja, a vrlo je teško raditi i studirati:

- Broj dostupnih mesta na državnim fakultetima je isti već 10-15 godina, a broj maturanata koji se odlučuju da nastave sa studijama sve je manji. Iz tog razloga maturanti mogu da biraju koji državni fakultet će upisati, a samim tim ne plaćaju cenu školovanja kao na privatnom piše 24sedam


243.730 studenata je bilo u školskoj 2021/22
174.837 akademaca je studiralo na državnim fakultetima
30.221 student je bilo na privatnim fakultetima
32.533 studenta su imala indeks na državnim visokim strukovnim školama
6.139 studenata je bilo na privatnim visokim školama
102.527 svih upisanih studenata je muškog pola
141.203 studentkinje su ukupno imale indeks školske 2021/22

Na državnim univerzitetima na svim godinama studija upisano je 174.837 akademaca, dok je na privatnim svoje mesto obezbedilo 30.221. Na univerzitetu u Beogradu upisan je bio 93.451 student, dok je za privatne univerzitete najveće interesovanje vladalo za Singidunum, gde je indeks u školskoj 2021/22. godini imalo 6.666 studenata.

- Privatne fakultete uvek upisuje manji broj studenta zato što kod nas ti fakulteti nemaju status kao u zapadnim zemljama. Obično su to učenici koji ne uspeju da na državnim fakultetima upišu ono što žele ili lošiji učenici koji jednostavno ne bi mogli da ih završe. Naravno, ima i drugih primera. U drugom prijemnom roku ili do početka školske godine verujem da će se broj brucoša na privatnim fakultetima povećati. Došle su takve generacije da ima malo studenata, a veliki broj praznih mesta - kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.


Profesor političkih nauka prof. dr Zoran Stojiljković i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" naglašava da privatni fakulteti imaju nedovoljan kredibilitet institucija i negativan imidž u javnosti:

- Poslodavci nerado zapošljavaju studente sa diplomom privatnog fakulteta. Državni fakulteti su u znatnoj prednosti. Ipak, uvek ima izuzetaka, pa jedan broj privatnih univerziteta ima i te kako visok rejting. Studenti uglavnom nakon završetka privatnog fakulteta upišu master na državnom kako bi "prali diplome".

On kaže da je jedan od razloga što privatni univerziteti ne mogu da pariraju državnim i to što je studiranje na njihovim fakultetima veoma skupo za prosečne plate roditelja u Srbiji.

- Privatni fakulteti su skupi, i roditelji jednostavno svojoj deci to ne mogu da priušte. Takve studije mogu priuštiti samo oni koji dolaze iz srednjih ili viših slojeva društva, jer su cene školovanja postale gotovo neprihvatljive - kaže Stojiljković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR