Glas Javnosti

MAME I DALJE ČEKAJU: Šta je poznato, a šta još uvek ne po pitanju olakšica za KUPOVINU STANA?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema novom zakonu, mame će moći da ostvare pravo na određene olakšice kada je u pitanju kupovina nepokretnosti, ali mnogi detalji još nisu poznati javnosti.

Da bi najnovije mere za podsticaj rađanja, koje su ušle u izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, mogle da se primenjuju u najkraćem roku, trebalo bi da se donesu i podzakonski akti, a propis stupa na snagu već 1. januara naredne godine. Ono što se za sada zna, to je da majka koja želi pomoć države za kupovinu stana ili učeše za kredit za kupovinu nepokretnosti, može da se prijavi najkasnije godinu dana od rođenja deteta.

Kada je u pitanju podnošenje zahteva, još nije sigurno koja će dokumenta biti potrebna, da li će mera važiti samo za prvorotke, postoji li ograničenje po pitanju godišta majke, prethodnog posedovanja nekretnine i slično.

 - Mislim da ne bi trebalo da zakon ženu sputava ako je, na primer, nekada možda nasledila trinaestinu kuće negde na selu, što nije bilo njenom voljom - kaže Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon", a prenose Novosti.

- Takođe, još nije određeno ni koliko novca će dobijati iz državne kase i od čega će to zavisiti. Rečeno je da će biti ukupno izdvojeno 10 milijardi dinara, ali ne može da se zaključi koliko će to biti u pojedinačnim slučajevima.

Macura je još izjavila da ne bi trebalo da bude ograničenja po pitanju starosti majke, kao ni da podrška za kupovinu, izgradnju ili učešće za kupovinu do sada nije uslovljeno činjenicom koje je dete po redu u porodici.

- Dobra je stvar što se uvodi da će vlasnica kuće ili stana biti žena, ali nije definisano da li će se uzimati u obzir da li, recimo, otac već ima nekretninu. Zakon, kada je u pitanju podrška za kupovinu stana, ne isključuje nezaposlene majke, ali da bi, recimo, ona dobila stambeni kredit, treba da bude kreditno sposobna, što znači da mora da radi. Postojeći kriterijumi banaka uslovljavaju da najviše polovina plate, oba ili jednog od supružnika, može da bude kreditno zaduženje. Najnovije mere, međutim, nisu striktno vezane za kreditiranje od banke, pošto mogu da služe i za adaptiranje kuće na selu ili kupovinu nekretnine.

Danica Šantić, profesorka Geografskog fakulteta u Beogradu smatra da će se odluke Vlade o podršci majkama za prvorođene bebe u vidu novčane pomoći i stanova pozitivno odraziti na migracije.

- U Srbiji je i dalje aktuelan trend da porodice planiraju da imaju dvoje dece, a Vlada intenzivno radi na donošenju odluka kako bi pospešila povratne migracije, a samim tim i povećala natalitet u Srbiji. Ona navodi, primera radi, da se u martu 2020. godine usled pandemije, u Srbiju vratilo oko 300.000 ljudi, najčešće zbog ekonomskih razloga. To su ljudi u najboljem radnom i reproduktivnom periodu, tako da oni predstavljaju potencijal koji bi značio da ostane u Srbiji, rekla je Šantić, a prenele Novosti.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR