Glas Javnosti
Posta

LIČNI PRATILAC KAO NEIZOSTAVNI ČLAN PORODICE : Za ovaj poziv potrebna je obuka, u Beogradu su podrška za više od 600 dece

Društvo
Autor: Glas javnosti

Važna uloga ličnog pratioca, jeste ta da je to osoba koja ide svaki dan u školu, usmerava pažnju na nastavu, pomaže u osamostaljivanju i socijalizaciji deci sa posebnim potrebama, što je osnovni zadatak ličnih pratilaca.

Goran Rojević, direktor Humanitarne organizacije "Dečje srce" kaže da centar za socijalni rad procenjuje koliko porodica može da izađe na kraj sa potrebama deteta, odnosno člana koji ima smetnje u razvoju.

- Procenjuje da im treba usluga ličnog pratioca i šalju dete u Dečje srce. Kao humanitarna organizacija koja je dobila na tenderu grada da sprovodi tu uslugu, ona procenjuje potrebe deteta. Dodeljuje mu adekvatnog ličnog pratioca koji bi mogao da zadovolji potrebe na terenu - navodi Rojević.


- Bojana ima toliku količinu empatije i ljubavi koja znači Damjanu. On je to prepoznao. Na pomen njenog imena, oblači se i ide sa Bojanom da se igra. Kroz igru i uči - kaže Damjanov otac Aleksandar Rodić za RTS.

Bojana Maksimović, lični pratilac, kaže da postoji ogroman napredak kod deteta, te da je istrajnije i fokusiranije na rad, a komunikacija im je sve bolja.


- Provodimo vreme zajedno: igramo se, idemo na razne rekreativne i sportske aktivnosti. To je osam sati dnevno jako lepog rada. Kada vidim da je moje dete srećno, tačnije dete sa kojim radim, srećna sam i ja. Vidim da napredujemo i to je naš ogroman uspeh - navodi Maksimović.

Da bi neko mogao da postane lični pratilac mora da prođe niz provera i obuka pre nego što dobije dozvolu da radi sa decom. U početku i uz obavezno prisustvo mentora.

Uslugu ličnog pratioca koristi 630 dece sa smetnjama u razvoju, zbog velikog interesovanja do kraja godine trebalo bi da ih bude 700.

Ta usluga sprovodi se u 156 škola i predškolskih ustanova na teritoriji Beograda.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP