Glas Javnosti

ZNAKOVI OTKRIVAJU DA LI SE DECA PLAŠE SVOJIH RODITELJA : Taktike i trikovi za vaspitanje

Porodica
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci veruju da u vaspitanju deteta treba da postoji neka vrsta hijerarhije. Nekada je to funkcionisalo tako što su pozicije različitih članova porodice bile strogo postavljene, a hijerarhija je služila nametanju discipline

Danas je ta vrsta hijerarhije većim delom nestala. Dete zna da treba da poštuje roditelje, ali šta ako se pojavi strahopoštovanje?

Poštovanje i strahopoštovanje su dve različite kategorije, kao što su različite i posledice koje iz njih proizlaze. Poštovanje nadahnjuje, proizlazi iz ljubavi i divljenja i stvara zdrave i čvrste odnose. Strah, s druge strane, parališe, pravi prkosne, nestabilne i problematične reakcije i uzrokuje patnju.

Linija koja razdvaja ta dva pojma veoma je osetljiva i nekada nejasna, ali ako obratite pažnju na ova četiri znaka ona postoje jasnija.


Ovo je bez sumnje ključna tačka koja može da vam pomogne da saznate da li vas se deca plaše ili vas, pak, poštuju. Kada naiđu na prepreku i problem, da li ste prva osoba kojoj se povere ili čine sve da problem sakriju od vas?

Ako vam se odmah obrate, vaša deca vas poštuju, jer znaju da ćete im samo vi iskreno pomoći. U drugom slučaju im je jasno da će dobiti samo kritiku i prekor. Smatraju da vaš cilj nije da ih usmeravate, nego da ih kaznite.

Da li vaša deca dele svoje emocije s vama? Da li su slobodna da iskažu pred vama ljutnju, bes, tugu, sreću? 

Dete koje se boji svojih roditelja potisnuće svoje emocije kako ne bi snosilo posledice.


Ako vas deca poštuju, verovatno ćete biti emocionalno bliski, uživati u međusobnom društvu i zajedničkom druženju. Iako ponekad dolazi do sukoba i nesuglasica, vaš odnos je zdrav i skladan.

Ali, kad se deca plaše svojih roditelja, ona razvijaju hladne ili ambivalentne stavove prema njima. Na primer, mogu da budu mrzovoljna, distancirana i ravnodušna, a takođe mogu da osećaju ogorčenost i odbačenost od roditelja, iako to možda suštinski nije tako piše Ona.rs

Ukoliko je detetu prijatno da pred vama iznese svoje mišljenje, to je znak da vas poštuje. Ne radi se o tome da dete neprestano osporava vaš autoritet ili pokušava da prekorači dogovorena ograničenja, već da oseća da je moguće da razgovara s vama otvoreno, jer zna da ćete ga saslušati.

Kad se deca plaše roditelja, sklona su da ih slepo slušaju, čak i ako ne razumeju pravila ili se s njima ne slažu. Verovatno je da će se, u određenom trenutku, to pokoravanje pretvoriti u bunt i proizvesti inadžijske stavove.

U tom slučaju dete oseća da nema pravo glasa u svojoj porodici i da razgovor, dogovor i kompromis nisu mogući.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR